BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem derültek ki a reformok a siófoki Fidesz-ülésen

A siófoki Fidesz-frakcióülésen a képviselők nem ismerhették meg a konkrét tervezett lépéseket.

A kormány tartja magát a reformprogram elfogadásának eredeti menetrendjéhez – tudatta a Nemzetgazdasági Minisztérium a távirati irodával, reagálva az index.hu internetes portál információira, miszerint egy-két hetes csúszással készülne el a csomag. Az NGM annyit közölt: a kormány az eredeti tervek szerint február 16-án tárgyalja első olvasatban, és várhatóan e hónap végén dönt a Növekedési és stabilitási programról.

Ugyanakkor egyes hírek szerint az eredeti várakozásokkal szemben a Fidesz-frakció tagjai mégsem ismertethették meg a program részleteit a szerdán kezdődött, háromnapos siófoki kihelyezett ülésen. Ez mindenesetre arra utalhat, még sincs meg a csomag. Pedig ha az NGM által tegnap mondottak valóban bekövetkeznek, akkor alig pár napja van az apparátusnak a teljes program összeállításához azelőtt, hogy az étlap a kormány elé kerülne. Korábban arról lehetett tudni, hogy a csomagot február 28-án hozza nyilvánosságra a kormányfő.

A siófoki tanácskozáson Orbán Viktor – Szijjártó Péter kormányfői szóvivő tájékoztatása szerint – többek között azt mondta, hogy „az idén megkezdődik Magyarország alkotmányos átszervezése …neki kell kezdenünk az államadósság csökkentésének, hatékonyabbá kell tennünk az egészségügyi és oktatási rendszert, és közmunkaprogramok indításával nagyszámú új munkahelyet kell létrehoznunk”. Az átszervezésre vonatkozó kormányzati javaslatokat tíz napon belül a frakció rendelkezésére bocsátják, az elkövetkezendő két-három hónap folyamán pedig komoly szakmai konzultációk következnek annak érdekében, hogy a döntések fél éven belül megszülethessenek – tudatta Szijjártó.

A frakcióülés szünetében tegnap Szájer József EP-képviselő bejelentette, vezetésével szövegező bizottságot hoztak létre az új alkotmány tervezetének megalkotására. Leszögezte: az alkotmányozás nem kormányzati, hanem parlamenti feladat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.