BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lecsap Líbiára az EU - Mi lesz a Juventusszal?

Az Európai Unió Brüsszelben újabb szankciók bevezetéséről egyezett meg Kadhafi líbia vezető rezsimje ellen, amelyek fő célpontja a líbiai befektetési hatóság (LIA), Tripoli külföldi olajbevételeinek a szervezője.

Az újabb szankciók öt gazdasági "jogi személyiséget" céloznak meg, köztük a libiai központi bankot. Az AFP szerint a magyar EU-elnökség szóvivője megerősítette, hogy elvi megegyezés jött létre a szankciókról, de nem nevezte meg a megcélzott szervezeteket. A szankciók remélhetőleg péntekre hatályba léphetnek - tette hozzá.

Az egyezményt azután fogadták el, hogy a szakértők elsimították Málta és más tagállamok aggályait a döntés európai cégekre vonatkozó hatásai kapcsán. A hírügynökség szerint egyrészt a kereskedelmi kapcsolatok miatt jelentkeztek az aggodalmak, másrészt például Olaszországban felmerült, hogy a líbiai résztulajdonban lévő Juventus futball klub működését jelentősen akadályozhatja az uniós szigor. Kadhafi egyik fia klub 7,5 százalékos részesedését tudhatja magáénak.

Az EU kénytelen volt hangsúlyozni, hogy továbbra is nyomás alatt tartják Kadhafit, erre azért volt szükség, mert a Líbiában jelenleg is működő nyolc uniós nagykövetség egyöntetűen ENSZ-vizsgálatot kért az emberi jogok megsértése terén. Kadhafi ENSZ-nagykövete azt kérte, hogy az EU ne alkalmazzon szankciókat, ameddig a vizsgálat nem igazolja a jogsértéseket. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.