BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Líbia: Kihirdették a légtérfigyelést- Párizs elismerte a lázadókat

Csütörtöktől életbe lépett a légtérfigyelés a líbiai katonai repülőgépek számára az ország felett - Közölte a NATO brüsszel parancsnoksága

Csütörtök délelőttől a NATO 17 AWACS repülőgéppel felügyeli Líbia légterét, hogy a saját népe ellen harcoló diktátor, Muammar Kadhafi ne használhassa légierejét. Katonai források szerint a döntés már hétfőn megszületett a légtérzár felállításáról, a katonai előkészítés pedig már hetek óta zajlik.

A térségben jelenleg az Egyesült Államok 6. flottájának egységei állomásoznak, valamint egy német és egy olasz fregatt. Sajtóértesülések szerint azonban az USA Krétára rendelte a USS Kearsarge helikopter-hordozót és a USS Ponce kétéltű partraszállóhajót, valamit a Perzsa-öböl és a Vörös-tenger térségéből további egységek tartanak Líbia felé.

Az utolsó akadályt az arab országok képezték a nyugati katonai beavatkozás előtt. A líbiai lázadó erők már hétfőn kérték, hogy a NATO tiltsa meg a katonai akciókat Líbia légterében, az Arab Liga képviselője pedig szerdán, magyar idő szerint az esti órákban jelezte Washingtonban, hogy az iszlám országok nem fognak tiltakozni egy "korlátozott katonai intervenció " esetén Líbiában.

Közben tovább folynak a harcok Líbiában, a témáról bővebben itt olvashat!

A BBC jelentése szerint Franciaország csütörtökön elismerte a líbiai lázadókat, mint az ország törvényes kormányát. Párizs immár a Líbbiai nemzeti tanácsot tekinti a legitim vezetésnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.