BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megsemmisítették az első líbiai célpontot

Moammer Kadhafi a tűzszünetre vonatkozó ígéretek ellenére folytatja a felkelők által irányított városok elleni támadásokat, a lakosság menekül a forradalmárok központjának tartott Bengáziból, amelyre újabb és újabb csapásokat mér a diktátor. Egy francia harci repülőgép 17.45-kor megsemmisítette az első líbiai célpontot, egy katonai járművet.

Egy francia harci repülőgép 17.45-kor megsemmisítette az első líbiai célpontot, egy katonai járművet - ezt a védelmi minisztérium szóvivője jelentette be. Nicolas Sarkozy francia elnök korábban bejelentette: a légierő már megkezdte Kadhafi erőinek visszaverését Bengázinál. Ugyanakkor a NATO még mindig nem döntött a katonai akcióról.

A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők szombaton tüzérségi tűz alá vették a kelet-líbiai Bengázi városának központját - jelentette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió. A kormányerők nyugat felől haladnak előre a felkelők fellegváraként ismert város lakónegyedei felé. Bengázi fölött katonai repülőgépek köröznek, amelyek légicsapásokat mérnek a városra.

A felkelők egy repülőgépet lelőttek, amely lezuhant, és a földön, lakott területen felrobbant. A roncsokból sűrű fekete füst gomolyog. Emberek százai menekülnek Bengáziból az egyiptomi határ közelében fekvő Tobruk felé. Halálos áldozatokról, sebesültekről nem szólnak a jelentések.

Ezzel a diktátor egyértelmű üzenetet küldött a nemzetközi erőknek, miután Franciaország, Nagy-Britannia és több arab állam tegnap azonnali tűzszünetet és a közmű szolgáltatások visszaállítását követelte Kadhafitól. Tegnap késő este Barack Obama elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok is részt vesz a líbiai háborúban, leszögezve, hogy a cél nem Kadhafi megbuktatása, hanem a líbiai nép megvédése. Ugyanakkor az elnök leszögezte, hogy egyelőre nem adott engedélyt csapatok bevonására vagy vadászrepülők bevetésére, de az amerikai hadsereg részt vesz a légtérzár biztosításában.

A NATO vezetése pénteken tanácsokozott a katonai akció részleteiről. A szövetség Dél-Európában állíthat fel bázisokat és pilóta nélküli repülőkkel, felderítő repülőgépekkel és több tucat bombázóval indíthatja meg a Kadhafi elleni támadást, akár már a hétvégén. Az elemzők szerint a NATO gyorsan megszerezheti a légi fölényt Líbiában, de a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a balkáni háborúk tanulsága szerint Kadhafi légvédelmi ágyúi komoly veszélyt jelenthetnek a légierő számára.

Kadhafi Barack Obamának írott levelében azt állította, hogy az al-Kaida támadja a kormányt, amely maga mögött tudja a líbiai nép támogatását. A Telegraph szerint Kadhafi levelében azt állította, hogy fiaként szereti az amerikai elnököt és feltette a kérdést: mit tenne Obama, ha fegyveres felkelők amerikai városok irányítását vennék át?

A diktátor emellett Nicolas Sarkozynek, David Cameronnak és az ENSZ főtitkárának is levelet küldött, amelyben törvénytelennek nevezte az ENSZ döntését, mondván, a szervezet nem avatkozhat egy ország belügyeibe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.