BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

WHO: A sugárszennyezés súlyosabb, mint hittük

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss jelentése szerint a katasztrófa közelében mért sugárzás jelentősebb, mint azt korábban hitték.

A WHO megfogalmazása szerint az élelmiszerek radioaktivitása a vártnál súlyosabb. Peter Cordingly, a szervezet illetékese a Reutersnek elmondta: korábban senki nem gondolta, hogy a szennyezés túllépi a 30 kilométeres fukusimai evakuációs zónát, mostanra azonban feltételezhető, hogy a fertőzött élelmiszerek távolabbra is eljutottak.

A japán kormány rövidesen dönt arról, korlátozza-e az ország északkeleti részéből származó termékek értékesítését, miután a fukusimai atomerőmű térségéből származó élelmiszerekben megnövekedett sugárzási szintet mértek.

A spenót- és tejminták sugárzási szintje meghaladta a normálisat, de nem ártalmas az emberi egészségre - jelentette ki tokiói sajtóértekezletén Jukio Edano, a japán kabinet főtitkára. A Fukusima prefektúra négy különböző helységéből származó tejben mértek magasabb sugárzásszintet, továbbá a szomszédos Ibakari prefektúrából származó spenót radioaktivitása a megengedettnél tizenkétszer magasabb volt.

Fukusima prefektúra Litate városának lakosait pedig arra kérték, hogy ne igyon csapvizet a rádióaktív jódtartalma miatt. Japán összesen 47 prefektúrájában arra kérték a hatóságokat, hogy vizsgálják meg a mezőgazdasági termékeket, a tenger gyümölcseit, és az ivóvizet az esetleges fertőzések kizárására.

A Bangkok Post jelentése szerint a Japánból importált halféleségek és egyéb tengeri gyümölcsök nem tartalmaztak radioaktív fertőzést.  Japán tavaly egyébként 6 milliárd dollár értékben exportált élelmiszert, ez a teljes kivitel 0,7 százalékát tette ki a japán agrártárca adatai szerint.

Ma a japán hatóságok elrendelték az atomerőműben dolgozó munkások evakuálását, miután szürke füst kezdett terjengeni a sérült hármas blokk felett. A műszerek már azelőtt a nyomás emelkedését regisztrálták a sérült reaktorblokkban. A szóvivő szerint a munkásoknak nem volt más választásuk, mint felhagyni a hűtési munkákkal és visszavonulni a legveszélyesebb zónákból.

Korábban a japán hatóságok úgy nyilatkoztak, hogy lassan stabilizálódik a helyzet a fukusimai atomerőműben. A friss hírek szerint a füst a harmadik blokkból szállt fel, ugyanakkor egyelőre nem mértek magasabb radioaktivitást Fukusima környezetében.

A helyi Kyodo hírügynökség vasárnapi jelentése szerint az ötös és hatos blokknál beindították a hűtést, így állapotuk stabilizálódott. A Bloomberg információi alapján ezekeket a blokkokat hétfőn le is állították. miután 100 Celsius fok alá sikerült hűteni az elemeket. A hármas blokkban azonban még továbbra is 383 Celsius fok körüli a hőmérséklet.

Szintén sikerült rácsatlakoztatni az elektromos hálózatra az egyes és a kettes blokkot, a hármas és négyes blokknál viszont még napokig eltarthat ez a művelet, ezért utóbbiakat folyamatosan hűtik tengervízzel. Az egyébként már biztos, hogy az atomerőművet többé nem indítják újra, már csak azért sem, mert a tengervíz helyreállíthatatlan károkat okozott a létesítményben. Bár a hét végén radioaktív sugárzást mértek Tajvanon egy Japánból érkezett borsószállítmányban, valamint az atomerőmű környékén termelt spenótban és tejben is, annak mértéke egyik esetben sem jelent veszélyt az egészségre.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.