BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tűzszünetet ajánlottak a líbiai felkelők

Az ENSZ és a líbiai felkelők közös sajtótájékoztatón ismertették a Kadhafi-ellenes erők tűzszünettel kapcsolatos feltételeit.

Musztafa Abdul-Dzsalil, a felkelők vezetője és Abdelilah Al-Katib, az ENSZ küldöttje közös sajtótájékoztatót tartott Bengáziban, a diktátor ellen küzdő erők központjában. A felkelők az AP jelentése szerint leszögezték: hajlandóak tűzszünetet kötni Moammer Kadhafival, amennyiben a diktátor minden városból visszavonja haderejét és beszünteti a líbiai nép ellen irányuló fegyveres támadásokat. 

Abdul-Dzsalil szerint a líbiai vezetőnek biztosítania kell a lakosok szabadságát és a világ meglátja majd, hogy a nép a szabadságot választja majd Kadhafi helyett, amennyiben erre lehetőséget kap.

Eközben a közel-keleten sem állt helyre a nyugalom: Jemenben több százezren tüntetnek Ali Abdullah Saleh elnök lemondását követelve. A 32 éve hatalmon lévő Salehhez hű erőket a katonaság távol tartja a demonstrációk központjaként szolgáló főtértől - jelenti az AP. A hadsereg féltucat ellenőrzőpontot állított el Sanaa városában azért, hogy megakadályozza az incidenseket. Az elnök távozását követelő erők célja, hogy 1 millió tüntetőt vonultassanak fel a mai napon, és állítják: nem hagynak fel a figyelemfelkeltő akciókkal, ameddig Saleh el nem hagyja posztját.  

Szíriában Basar Al-Asszad elnök egyelőre a tüntetések ellenére kapaszkodik a székébe. Az elnök állítólag "azonnali vizsgálatot" rendelt el a Daraa és Latakia tartományokban bekövetkező erőszakos cselekmények kapcsán a CNN beszámolója szerint. Fegyveresek ugyanis több tucat demonstrálót öltek vagy sebesítettek meg ezekben a régiókba. Szíriában 1963 óta rendkívüli állapot van érvényben, az elnök korábban a szabadságjogok helyreállítását ígérte, most pedig 20-30 százalékos fizetésemelést helyezett kilátásba az állami alkalmazottak számára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.