BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új alkotmány, új módosításokkal

A gazdaságot is érintő változásokat hoznak a zárószavazás előtti módosítások

Igent mondott a kormánypárti többség az új alaptörvényre, amely így 2012-ben léphet életbe. Az elfogadás előtti utolsó órákban Lázár János Fidesz-frakcióvezető 15 módosító indítványt nyújtott be, közülük több is változásokat hozhat a gazdaság világában.

Így változott meg az államadósság kiszámításának és az Alkotmánybíróság (AB) korlátozásának módja. Abban az egy esetben, ha a gazdaság nő, végül mégsem lesz előírt cél a GDP 50 százaléka alatt tartani az adósságot, elegendő lesz, ha az adósság lassabban nő, mint a GDP. Igaz, a módosítás jelentősége az alkotmánybírák számára lesz jelentős: ha a célt nem sikerül elérni, az AB jogkörét korlátozzák, sem a kormány, sem az Országgyűlés nem néz szembe szankciókkal.

A cikkhez tartozó jegyezt itt olvasható!

 

 

 

Szintén az utolsó pillanatban módosították, hogy az önkormányzatok nem szabotálhatják el a törvényben előírt rendeletalkotást. Ha nem hoznak meg egy rendeletet a törvényi kötelezettség ellenére sem, a megyei kormányhivatal vezetője megteheti ezt. A bírók után az ügyészeknél is az öregségi nyugdíjkorhatárig lehet csak dolgozni, kivétel ezalól a Kúria elnöke és a legfőbb ügyész, vagyis Polt Péter kitöltheti mandátumát. Tilos lesz továbbá génmanipulált élelmiszereket előállítani – érdekesség, hogy ezt a javaslatot Lázár egyszer már visszavonta.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható! 

 


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.