BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hulladékkezelés - Megbírságolhat minket Brüsszel

Az Európai Bizottság felszólít hat tagállamot, hogy küldjön értesítést a hulladékokról szóló európai uniós keretirányelvnek a nemzeti jogba történt átültetéséről, melynek határideje 2010 decembere volt.

Az érintett tagállamok: Franciaország, Lettország, Luxemburg, Magyarország, Szlovénia és Szlovákia. A környezetvédelmi biztos, Janez Potočnik ajánlására a Bizottság ezért indokolással ellátott véleményt küld ezeknek a tagállamoknak, amelyeknek két hónap áll rendelkezésükre a véleményben foglaltaknak való megfelelésre. Amennyiben e tagországok nem tesznek eleget jogi kötelezettségüknek, a Bizottság az ügyeket az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti, és a Bíróságot már e szakaszban pénzbeli szankció kiszabására kérheti - olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Az Európai Unióban a hulladékokról szóló, felülvizsgált európai uniós keretirányelv határozza meg a hulladékkezelés jogi keretét. Az irányelv hulladékgazdálkodási alapelveket vezet be, például „a szennyező fizet" elvét, továbbá kötelező jellegű hulladékhierarchiát határoz meg, amely előírja a tagállamok számára, hogy hulladékukkal a következő elsőbbségi sorrendben gazdálkodjanak: megelőzés, újrahasználat, újrafeldolgozás, egyéb hasznosítás és ártalmatlanítás.

A tagállamoknak hatályba kellett léptetniük azokat a törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseket, amelyek szükségesek voltak ahhoz, hogy az említett irányelvnek 2010. december 12-ig megfeleljenek. Mivel az érintett tagállamok nem értesítették a Bizottságot időben valamennyi végrehajtási intézkedésről, a Bizottság felszólító levelet küldött a részükre. Tekintve, hogy az érintett jogszabályokat a mai napig nem fogadták el, a Bizottság úgy döntött, hogy az érintett országoknak indokolással ellátott véleményt küld. Amennyiben ezek a tagállamok két hónapon belül nem hozzák meg a megfelelő intézkedéseket, a Bizottság az ügyet az Európai Bíróság elé utalhatja.

Az új szabályozás értelmében azokban az esetekben, amikor a tagállamok elmulasztották az uniós jogszabályok előírt határidőn belüli nemzeti jogba történő átültetését, a Bizottság már akkor is kérheti pénzbeli szankció kiszabását, amikor az ügyet első alkalommal utalja a Bírósághoz . Ezt a szabályozást 2010 novemberében fogadták el és 2011. január 15-én lépett hatályba.

Előzmények

Az Unióban termelt hulladék mennyisége folyamatosan nő; évente 3 milliárd tonna hulladék keletkezik. Annak érdekében, hogy a gazdasági növekedés ne járjon együtt hulladéktermeléssel, a hulladékokról szóló keretirányelv meghatározza a hulladékkezelés jogi keretét az Európai Unión belül. A jogi keret a környezet és az emberi egészség védelmére törekszik a hulladéktermelés káros hatásainak megelőzése és a hulladékgazdálkodás révén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.