BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az oroszok visszatértek Csehországba és élvezik

Húsz évvel a szovjet csapatok kivonulása után az orosz iskolák, vállalatok, újságok és közösségek virágoznak Prágában és környékén - írja a The Moscow Times.

Az angol nyelvű moszkvai lap szerint Oroszországban félelmet kelt az a tény, hogy a középosztályhoz tartozó polgárok körében kivándorlási hullám indult a könnyebb életet ígéri kelet-európai uniós tagállamokba.

A legújabb moszkvai statisztikai adatok az Oroszországba vetett bizalom mélységes csökkenéséről tanúskodnak a külföldiek és az oroszok körében egyaránt. Ez év első öt hónapjában az Oroszországból kiáramló tőke nettó összege megdöbbentően magas értéket, 35 milliárd dollárt ért el, és a kormány is beismeri, hogy ez a rendkívül kedvezőtlen befektetési légkörnek tudható be. Az orosz közvélemény-kutatási központ felmérése szerint júniusban a 18 és 24 év közötti polgárok 39 százaléka állította, hogy szeretné elhagyni az országot.

A kiáramló tőke egy része új helyet talál magának olyan országokban, mint Csehország, és a kivándorlók közül sokan nem is tervezik a hazatérést belátható időn belül. Mihail Kaszjanov volt orosz miniszterelnök, ellenzéki vezető szerint Szlovákia, Bulgária, valamint Lettország és Észtország a legkedveltebb az orosz kivándorló körében. Ugyanakkor könnyen lehet, hogy a listát Csehország vezeti, ahol 30 ezer állampolgár él állandó lakhatási engedéllyel és az ott tartózkodók tényleges száma ennél jóval magasabb lehet.

Míg tehát az orosz milliárdosok főként Nagy-Britanniát veszik célba, addig az érvényesülni akaró fiatal oroszok főként az érvényesülés érdekében telepednek a kelet-európai régióba. A The Moscow Times szerint sokan az Oroszországban dúló korrupció vagy éppen a kötelező katonai szolgálat miatt költöznek el. A cseh kormány kisebbségekért felelős tanácsának vezetője szerint az orosz betelepedők nem okoznak gondot, jól asszimilálódtak és nem jelent nekik problémát a cseh nyelv ismerete.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.