BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúszhat Románia és Bulgária schengeni csatlakozása

Bizonytalanná vált, hogy Románia és Bulgária még az idén csatlakozik a belső határellenőrzést megszüntető schengeni övezethez – legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy az uniós belügyminiszterek tegnapi ülése előtt a bevándorlási ügyekért felelős holland tárcavezető, Gerd Leers azt közölte: hazája csak jövőre határoz a két ország belépéséről.

Később a holland küldöttség úgy pontosította a miniszter 2012-es döntésre vonatkozó bejelentését, hogy Hágának „némi időre” van szüksége ahhoz, hogy döntsön a schengeni bővítésről.

A holland tárcavezető nyilatkozatának azon részét azonban nem pontosították, amely arról szólt, hogy Hollandia alaposan tanulmányozza majd az Európai Bizottság júliusban megjelenő, a két ország igazságügyi reformjáról és a korrupció elleni harcáról szóló szokásos féléves monitoringjelentését. Valójában – ahogy a két ország mielőbbi schengeni csatlakozását szorgalmazó soros magyar EU-elnökség is már többször kihangsúlyozta – a jelentésben vizsgált területeken való előrelépés nem feltétele a schengeni csatlakozásnak.

A belépés technikai feltételeit ugyanis teljesítette már a két ország. Ezt a belügyi tanács tegnapi ülése is elismerte, miután szerdán az Európai Parlament is így döntött. Mindamellett a tagállamok szakminiszterei nem tűztek ki konkrét dátumot a két ország csatlakozására, csupán arról határoztak, szeptemberben visszatérnek a témára.

A belügyi tanács ülésén elnöklő Pintér Sándor szakminiszter reményei szerint a légi közlekedésben már az idén csatlakozhat a két ország a schengeni rendszerhez. Bukarest teljes körű belépést remél már az idén. Ezt elősegítheti, hogy a második fél év soros EU-elnöke, Lengyelország hazánkhoz hasonlóan a mihamarabbi schengeni csatlakozás mellett áll ki. Pár napja azonban a Financial Times olyan diplomáciai forrásokat idézett, miszerint a két ország belépésére nem hónapok, hanem csak évek múlva kerül sor a nyugat-európai tagállamok (Hollandia mellett főként Francia-, Német- és Finnország) bizalmatlansága miatt.  A schengeni zóna bővítéséhez az övezetben részt vevő 25 ország egyhangú döntése szükséges.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.