BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mégis hat hónapig járna a munkanélküli segély

Az áprilisban bejelentett három és a jelenlegi kilenc helyett fél évig járna a jövőben az álláskeresési járadék, viszont a minimálbér eddigi 120 százaléka helyett maximum annak száz százaléka lehetne - áll egy friss javaslatban.

A beharangozottnál kevésbé szűkíti az állástalanok juttatásait a közmunka újraszabályozásáról szóló törvénycsomag, amelynek sürgősségi tárgyalását kérte a kormány a parlamenttől. A Széll Kálmán-tervvel összhangban az eddiginél rövidebb ideig részesülnének álláskeresési járadékban azok a munkanélküliek, akiknek az állástalanná válásukat megelőző időszakban volt bejelentett munkahelyük. Ugyanakkor az eddigi tervekkel ellentétben nem 90, hanem 180 napig járna a munkanélküli-segély. Ez persze még így is szigorítás, mert jelenleg 9 hónapig jár a juttatás.

Emlékezetes: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Széll Kálmán-terv ismertetésekor még azt jelentette be, hogy három hónapra csökkentik a járadék fizetését. Ettől 43 milliárd forint spórolást remélt az állam.

Azzal is munkára akarja ösztönözni a kormány az embereket, hogy a segély a minimálbér eddigi 120 százaléka helyett annak legfeljebb 100 százaléka lehetne. A cél egyértelmű: azok az emberek, akik egészségesek és képesek munkát végezni, ne a szociális segélyek világában találják meg a boldogulásukat, hanem a munka világában. A felkínált állást kötelező lenne elfogadniuk azoknak, akik tartósan munkanélküliek. Felmentést csak akkor kapnának, ha a jegyző igazolja, hogy kiskorú gyermeket nevelnek, és nem azon a településen jelölték ki a munkahelyüket, ahol laknak. Ellenkező esetben megvonják tőlük a segélyt.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.