BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína "helyre tette" Amerikát: Túl sokat költenek fegyverekre

Akár történelminek is nevezhető a kínai és amerikai katonai vezetők hétfői találkozója, hiszen évtizedes ellentétek feszülnek a két ország között. A hangulat inkább udvarias volt, mint barátságos.

Bár a tárgyalások után elhangzott, hogy ez egy remek lehetőség az együttműködés közös kereteinek kialakításához, a két ország vezetői nem beszéltek a legfontosabb feszültségforrásokról, Taivanról és a Dél-kínai tengerről.

Csen Bingde tábornok és Mike Mullen admirális katonai kapcsolatokat javító találkozójára még februárban tett közös ígéretet Barack Obama amerikai és Hu Csin-tao kínai elnök. A két fél megegyezett abban, hogy közösen lép fel a kalózok ellen az Ádeni-öbölben, valamint közös humanitárius hadgyakorlatot is tartanak jövőre.

Kínának azonban továbbra sem tetszik, hogy a Dalai Láma időnként ellátogat az Egyesült Államokba, mint ahogy az sem, hogy az USA nemrég többször is megfordult a Dél-kínai tengeren, sőt múlt héten egy közös handgyakorlatot is tartott Ausztráliával és Japánnal. Mullen admirális szerint azonban ezek régóta betervezett és csak viszonylag csekély súlyú hadgyakorlatok voltak.

A Kína gyors felfegyverkezésével kapcsolatos aggodalmakra Bingde tábornok: ezek csak az ország védelmét szolgálják, hiszen Kína még így is messze el van maradva az Egyesült Államok hadereje mögött. Meg is jegyezte: az USA még mindig csak kilábal a pénzügyi válságból, a gazdasága nehéz helyzetben van, így okosabb lenne, ha nem költene annyit a hadseregre és más, fontosabb területekre összpontosítaná az erejét, hiszen ezzel sokkal konstruktívabb szerepe lehetne az országnak a világbéke fenntartásában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.