BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pórul jártak a "sztár országokba" munkáért kivándorlók

Az OECD új bevándorlási jelentése meglepetéssel szolgál. A 2008-2009-es globális gazdasági válságnak ugyanis a vártnál kisebb következményei voltak.

Az OECD jelentése szerint a 24 tagországba 2009-ben 4,3 millió ember vándorolt be. A szám jelentősnek tűnik, mégis, az előző évhez viszonyítva 7 százalékkal csökkent a migráció, holott a bevándorlók számában már 2008-ban is 5 százalékos csökkenést mértek.

A Guardian által idézett összefoglaló szerint az OECD arra következtet, hogy a migráció jelentős csökkenése a válságnak tudható be és a jövőben a vándorlás növekedésére lehet számítani. Angel Gurria, az OECD főtitkára és Andor László EU-biztos a jelentés bemutatásakor azzal érvelt, hogy az elöregedő társadalom és a globalizáció szükségszerűvé teszi a bevándorlás növekedését.

A bevándorlás legfőbb mozgatója Kína, 468 ezer dolgozó érkezett innen az OECD országokba. A második helyet Románia foglalta el, 255 ezer fővel, amelyet 226 ezer bevándorlóval követ India. Lengyelország 204 ezer kivándorlójával a negyedik, míg Mexikóból 108 ezer bevándorló érkezett 2008-2009-ben. Ez idő alatt 132 ezer magyar is kivándorolt az OECD tagállamaiba, elsősorban Ausztriába. Figyelemre méltó jelenség, hogy az OECD országokban tanuló külföldi diákok száma a recesszió ellenére növekedett, és 2008-ban 2,3 milliót ért el.

A menedékjogi kérelmek száma nagyjából változatlan maradt az előző évekhez képest; főként Irakból, Szerbiából és Afganisztánból érkeznek menedékjogért folyamodó polgárok az OECD országokba. Ugyanakkor komoly gondot jelent a tartós munkanélküliség a bevándorlók körében, a probléma elsősorban az alacsonyan és közepesen képzett, valamint a húszas éveikben járó bevándorlókat sújtja. A gond főként azokban az országokban jelentkezik, ahol az elmúlt években megugrott a bevándorlók száma; ezek közé tartozik Spanyolország és Írország. A mediterrán országban 2010 negyedik negyedévében 29 százalék volt a munkanélküliség a bevándorlók körében, miközben ebben az időszakban a spanyoloknak csak 18 százaléka volt munkanélküli.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.