BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiben bíznak a magyarok?

Nálunk a legborúsabb a gazdasági helyzet lakossági megítélése a 24 országot felölelő, tegnap közzétett Ipsos-felmérés tanúsága szerint. A nemzetgazdaságuk helyzetét pozitívan értékelők átlaga a felmérésben 40 százalék volt, ezzel szemben Magyarországon ez az arány csupán 5 százalék.

 Ezzel hazánk a lista végére került, igaz, Spanyolország (7 százalék), Franciaország (8), valamint Nagy-Britannia és Olaszország (10) lakossága sem éppen nevezhető hurráoptimistának. Érdemes megemlíteni, hogy az angolok és a franciák érzülete az utóbbi hónapokban romlott jelentős mértékben.

Miközben a már említett „globális” 40 százalékos arány nem változott az előző felmérés óta, a regionális eltérések erősödtek. Például az USA-ban 20 százalékot mért az Ipsos, ezzel szemben Kanadában az emberek 70 százaléka bizakodó. Európára visszatérve: az 5 százalékos magyar adat fényében különösen szembetűnő Svédország 77 és Németország 71 százalékos aránya.

Utóbbi két ország gazdasága élvezi a legnagyobb lakossági bizalmat a felmérés tanúsága szerint, de a pozitív megítélésű országok körébe tartozik Szaúd-Arábia is. Ázsia és a csendes-óceáni térség csak lassú javulást mutat, sőt, az utóbbi hónapokban még csökkent is az optimizmus. Ebben a térségben az átlagot a Kína (66 százalék), Ausztrália (64) és India (62) emeli meg.

Latin-Amerika sikertörténet, még akkor is, ha csupán 6 százalékponttal végzett a nemzetközi átlag felett. 2009 áprilisában még 32 százalékon állt gazdaságának a megítélése, majd egyenletesen emelkedett a mostani hónap 46 százalékára. Ugyan egy latin-amerikai ország sincs a listavezetők között, mégis ez az a régió, amely egyenletes javulást mutat a gazdasági válság kitörése óta.

Ami a gazdasági környezet megítélését illeti, hazánk jobban teljesít: a 10 százalékos ráta megelőzi a franciák 3 és a britek 9 százalékát is, és egy szinten áll a japán helyi gazdasági környezet megítélésével.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.