BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Berlusconi akár meg is bukhat pénteken

Bizalmi szavazást kér maga és kormánya ellen Silvio Berlusconi olasz kormányfő, miután alig egy vokssal váratlanul elbukott a parlamentben a 2010-es költségvetés zárszámadásáról rutinszavazás.

A miniszterelnök csütörtökön az alsóház előtt beszél az új gazdaságpolitikai stratégiájáról, majd pénteken bizalmi szavazás következik a kormány ellen. Politikai elemzők szerint Berlusconi akár változtatásokra is hajlandó a kabinetjében az eredmény befolyásolása érdekében.

Az ellenzéki pártok már kedden lemondásra szólították fel Berlusconit, hiszen a történelem tanúsága szerint ennél kisebb bukások esetén is kényszerültek már olasz miniszterelnökök lemondásra. A nagy túlélő azonban váratlan helyről kapott segítséget szerdán. Giorgio Napolitano, a köztársaság elnöke ugyanis közleményben számolt be aggodalmairól, a Berlussoni kormányán belül tapasztalható feszültségek fényében a miniszterelnök képes lesz-e hathatós választ adni az ország sürgető problémáira az eurózóna pénzügyi válságával kapcsolatosan.

Mindez azért meglepő, mert az olasz törvények szerint Napolitano fel is oszlathatta volna a parlamentet, de legalábbis azonnali lemondásra szólíthatta volna fel a miniszterelnököt a keddi szavazás bukása után.

Ellenzéki politikusok szerint Berlusconi e néhány napot arra használhatja fel, hogy kormányzati helyeket és egyéb előnyöket ígérve szavazatokat "vásároljon" az alsóházban, így erősítve meg halvány többségét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.