BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Euróügyi csúcsbiztos lesz Olli Rehn

Az Európai Unió közös pénzének ügyeiért felelős "csúcsbiztossá" nevezte ki Olli Rehn gazdasági és pénzügyi felelőst csütörtökön José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

A finn biztos illetékességi körének bővítésével Barroso azt is nyomatékosítani kívánja, hogy növekszik az uniós együttműködés, "a közösségi megközelítés" az euró stabilitásának biztosítása érdekében.

Rehn - aki egyúttal alelnökké lépett elő a bizottságban - megtartja eddigi feladatait is. Az új feladatok közé egyebek között az euróövezeti együttműködéssel kapcsolatos munka tartozik.

Barroso azt is bejelentette, hogy biztosi feladattá emelte a statisztikai tevékenységgel összefüggő ügyek ellenőrzését. Közleménye szerint ezzel az a cél, hogy biztosítsák a statisztikai adatok független gyűjtését, illetve növeljék az uniós statisztikák iránti bizalmat.

Az uniós tagállamok közül korábban többnél felmerült, hogy "kozmetikázva" juttatta el gazdasági statisztikáit Brüsszelbe, a ténylegesnél szebb képet próbálva rajzolni pénzügyeiről. Görögország esetében ezt tartják a jelenlegi súlyos pénzügyi válság egyik elemének.

A statisztikai ügyek felelőse az adóügyi biztos, a lett Algirdas Semeta lesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.