BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már a németek is egyre jobban félnek

A német polgárok ez év július végén még viszonylag higgadtan reagáltak az euróválságra, azóta azonban nőtt a bizonytalanság. A legnagyobb gond egy közvélemény-kutatás szerint az államadósság mértékének növekedése.

A Stern legfrissebb lakossági felmérése során a megkérdezettek 71 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az óriási államadósság miatt fél a legjobban. Ez nyolc ponttal haladja meg a kilenc héttel korábban végzett körkérdés adatát.

Még erőteljesebben nőtt a félelem amiatt, hogy a politikusok túl vannak terhelve Németország problémáival. Ez a második legnagyobb aggálya a németeknek, a megkérdezettek 61 százaléka nyilatkozott erről. Más területeken is nőtt a félelem, így a nyugdíjakat illetően (59 százalék), a gyerekek hiányos képzése miatt (50 százalék), de a növekvő munkanélküliséget is 37 százalék nevezte meg komoly problémaként. Az inflációtól való félelem továbbra is 50 százalékos aránnyal szerepelt a válaszadók körében.

Fennáll a veszély, hogy a német gazdaság jövőre csak feleakkora mértékben növekszik amire a szövetségi kormányzat számít. Ezt prognosztizálják a vezető német kutatóintézetek őszi felmérésükben. Eszerint az idei negyedik negyedévben a GDP - 2009 eleje óta először - vélhetően csökkenni fog, ahogy azt az FTD megtudta a felmérésbe beavatott körökből. A vezető német kutatóintézetek 2012-re 0,8 százalékos többletet várnak, holott a szövetségi kormány eddig abból indult ki, hogy a német gazdaság a jövő évben 1,8 százalékkal fog növekedni. Ez évben a német gazdaság várhatólag még 2,9 százalékos növekedést mutat majd fel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.