BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sorry-gate: Merkel ragaszkodik hozzá, hogy nem kért elnézést

A jelek szerint a francia-német szövetség és Olaszország viszony kissé megromlott az elmúlt hetekben.

Giorgio Napolitano olasz elnök a közelmúltban kifogásolta, hogy Nicolas Sarkozy és Angela Merkel tiszteletlenül beszélnek Olaszországról. Az elnök arra utalt, hogy egy korábbi sajtótájékoztatón Merkel és Sarkozy gúnyos mosollyal fogadta a kérdést: bíznak-e még Rómában. Ezek után Silvio Berlusconi az EU-csúcs kapcsán azt nyilatkozta a RAI televíziónak, hogy Merkel bocsánatot kért tőle és hangsúlyozta, hogy nem állt szándékában megsérteni országát. A kancellár szóvivői viszont cáfolták ezt, mondván: Merkel nem kért bocsánatot, mert nem is volt miért – írja a Spiegel.

Mint ismeretes, az EU vezetői igen erős nyomást gyakoroltak az olasz kormányra azért, hogy az tegyen hatékony lépéseket a GDP 120 százalékára rúgó államadósság csökkentésére. Berlusconi elfogadta az igényeket, belement a nyugdíjkorhatár lépcsőzetes növelésébe és a többi takarékossági lépés megtételébe is. Azt Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke is elismeri, hogy a csúcsvezetők jóval nagyobb pressziót alkalmaznak, mint tíz éve. Megfogalmazása szerint a puszta erő szerepe nagyobb, hiszen ma már az adófizetők pénzéből kell megmenteni az országokat. Más kérdés, hogy Berlusconinak nem lesz könnyű keresztülvinnie az ígért reformokat: az ország legnagyobb szakszervezete, a CGIL már közölte: kész az egységes harcra a nyugdíjkorhatár-emelés ellenében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.