BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Irán barátkozik: mégis tárgyalnának atom ügyben?

Irán ENSZ-nagykövete azt állította, hogy országa szeretné folytatni az eddig sikertelennek bizonyuló tárgyalásokat a szervezethez tartozó Atomenergia Ügynökséggel (IAEA).

Ali Asghar Soltanieh békülékeny kommentárja némileg meglepő, tekintve, hogy az IAEA delegációja pár napja éppen azért távozott Iránból, mert a kormány nem engedélyezte számukra az egyik atomlétesítmény meglátogatását. A Reutersnek adott nyilatkozatában a nagykövet úgy fogalmazott: csöndes és nyugodt környezetre van szükségük a szakmai tárgyalások folytatásához és remélik, hogy azok idővel sikerrel járnak.

Az ENSZ viszont közölte, hogy egyelőre nem terveznek további találkozókat, a hírügynökségnek nyilatkozó illetékesek szerint az IAEA úgy látja; Irán csak üres szócséplésre hajlandó. A diplomaták szerint az előző két megbeszélés alkalmával az iráni fél csak azt hangoztatta, hogy nem vezet atomprogramot, éppen ezért minden erre vonatkozó kérdés vagy helytelen vagy nem értelmezhető. Soltaneih az időhiányra hivatkozott és kitérő választ adott arra a kérdésre, miért nem kaptak engedélyt az ellenőrök a parchini atomlétesítmény megtekintésére.

Ezzel tovább folytatódik az Irán és a Nyugat közötti huzavona, aminek során Teherán hol teljesen militáns, hol pedig békülékenyebb hangot üt meg. A nemzetközösség elsősorban az olajexport leállításával gyakorol nyomást az országra, de hónapok óta a levegőben van egy esetleges izraeli támadás lehetősége is. Ennek jele, hogy Tel Avivban megkezdődött a "vaskupola" nevű, rövid hatótávolságú rakéták elhárítására alkalmas rendszer tesztelése. Szakértők szerint elsősorban a Tel Aviv-i lakosság védelme indokolja, hogy Izrael még nem indított támadást.  Irán egyébként már közölte, hogy ha szükségesnek látja, akár megelőző támadást is indíthat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.