BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Fehér Ház figyelmeztette Phenjant a tervezett rakétaindítással kapcsolatban

A Fehér Ház kedden figyelmeztette Észak-Koreát, hogy nagy hatótávolságú rakétájának elindítása nemcsak a nemzetközi kötelezettségeinek súlyos megsértése lenne, de egyúttal veszélybe sodorná az országnak ígért élelmiszer-segélyt is.

"A javasolt rakétaindítás, amennyiben azt végrehajtják, az ENSZ Biztonsága két határozatának egyértelmű és súlyos megsértését jelenti majd Észak-Korea részéről" - jelentette ki Jay Carney fehér házi szóvivő.

Carney azt mondta, hogy az Egyesült Államok "további lépéseken fog együtt dolgozni majd partnereivel, ha Észak-Korea végrehajtja a provokációt".

A szóvivő leszögezte: "elképzelhetetlen", hogy az Egyesült Államok teljesítse Észak-Korea a tervezett élelmiszer-segélyezését, ha Phenjan megsérti alapvető nemzetközi kötelezettségeit.

Észak-Korea arra készül, hogy a kommunista államot megalapító Kim Ir Szen születésének 100. évfordulóján a következő napokban felbocsásson egy műholdat. Ezt a 2009 áprilisában kipróbált rakétának fejlettebb változata, a Kvangmjongszong-3 fogja hordozni. Három évvel ezelőtt, noha a második és harmadik lépcsős hajtóművek sikeresen leváltak, a műhold pályára állítása kudarcba fulladt.

Dél-koreai és nyugati szakértők szerint Phenjan a műhold-fellövéssel valójában legújabb, hosszú hatótávolságú rakétáját kívánja kipróbálni. Szöuli értesülések szerint Észak-Korea a rakétaindítás után röviddel kísérleti atomrobbantást kíván végrehajtani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.