BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Százmilliárdos támogatás a brit filmiparnak

A következő öt évben 285 millió fonttal (közel 105 milliárd forinttal) támogatják Nagy-Britannia filmiparát a nemzeti lottóbevételekből.

Az összeg felét a filmgyártás fellendítésére szánják, de jut belőle a közönség filmes műveltségének fejlesztésére, örökségvédelemre és restaurációs munkákra is – írta a Brit Filmintézet által előterjesztett ötéves tervről a BBC online hírszolgálata.

Az Új horizontok elnevezésű program szerint London központján kívül a mozinézők nem találkoznak túl nagy választékkal, és a filmvásznak hét százalékán szerepelnek rendszeresen nem-mainstream filmek. Az intézet igazgatónője, Amanda Nevill megjegyezte: a brit film jelenleg épp felfutó ágban van. „Visszatekintve az elmúlt tíz évre, a brit filmek átlagos részesedése a mozikban hat százalék körül mozgott, míg tavaly 13 százalék volt” – indokolta a nagyratörő terveket.

A kiugróan jó év az Oscar-díjas brit produkciónak, A király beszédének, a The ­Inbetweeners című tinivígjátéknak, valamint a Harry Potter sorozat befejező epizódjának tulajdonítható. Idén a forgalmazók A fekete ruhás nő, A Vaslady és a hamarosan a mozikba kerülő legújabb Bond-mozi, az Égszakadás sikerében bízhatnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.