BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Navracsics: Európa élvonalában a gazdaságpolitikánk

A magyar költségvetési politika Európa élvonalában van – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a parlamentben, a kormány ciklusának első felét értékelő vitán.

Ez nem csak annak a jelentőségét teremti meg szerinte, hogy Európában hiteles legyen Magyarország, hanem a versenyképesség és a gazdaság is erősödhet. A külföldi működőtőke pedig honorálja a reformokat – tette hozzá Navracsics. Most várni kell még, hogy Európa is erősödjön, ám ilyen tempóban fejlődve szerinte a 2014-es választásig lehetővé válhat, hogy megközelítsük Európa fejlettebb államait.

Szóba kerültek a nagyobb beruházások is. Ha önökön múlott volna, lehet, ez sem jött volna létre – fordult a miniszterelnök-helyettes a Mercedes-beruházásról szólva a szocialista padsorok felé, amit az MSZP-frakcióból nagy felzúdulás követett; az autógyár valóban a korábbi szocialista kormány alatt választotta Magyarországot beruházási célpontnak.

A válságnak ettől függetlenül nincs még vége, a kormány is tisztában van azzal, hogy a 2010 tavaszán nekik adott bizalom megelőlegezett – mondta Navracsics. Ezért is kezdett szerinte a kormány nemzeti konzultációba. Igaz, néhány perccel később azt mondta: sokan felróhatják a kormánynak, hogy nem fordítottak elég időt az egyeztetésekre, vagy hogy nem volt jó a törványhozás gyors tempója. Ám az indoklás szerint olyan rossz volt a helyzet 2010-ben, hogy ezt nem lehetett másképp tenni. Nagyon sok hibát vétettünk, mert nagyon sok munkát akartunk végezni – mondta. Ne az ágazati lobbiharcok határozzák meg a kormányzati politikát, hanem az egységes, koherens kormánypolitika adjon mozgásteret a tárcáknak – tette hozzá. Ehhez pedig új közigazgatási rendszerre is szükség van.

Az EU-elnökség Magyarország egyik legnagyobb sikere volt – emelte ki Navracsics. Ebben ugyanis együttműködésre volt képes a kormány és az ellenzék, valamint a közigazgatás is óriási munkát végzett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.