BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyorsított eljárás keretében döntenek a bírák nyugdíjügyéről

Gyorsított eljárás keretében dönt az Európai Bíróság a magyar bírók nyugdíjügyében - tájékoztatta lapunkat a luxembourgi székhelyű taláros testület sajtóosztálya.

A gyorsított eljárást az Európai Bizottság kérte a bíróságtól. Az ügyben a tárgyalás várhatóan szeptemberben tartják - áll a bíróság közleményében.

A bíróság igen ritkán ad helyt sürgősségi kérelemnek, eddig kevesebb mint tíz esetben fordult ez elő a testület 50 éves fennállása során – mondta el lapunknak Lehóczki Balázs. A bíróság sajtóosztályának munkatársa azt is közölte, hogy várhatóan novemberben megszületik az ítélet az ügyben.

Az Európai Bizottság azért vitte a bíróság elé az ügyet, mert a bírók nyugdíjkorhatárának 70-ről 62 évre való leszállítását az EU-joggal ellentétesnek találta. Brüsszel szerint ez sérti a munkaerő diszkriminációjának uniós tilalmát.

A bizottság azért kérte a gyorsított eljárást, mert a bírák – illetve az ügyészek és közjegyzők – nyugdíjkorhatárának leszállítását tartalmazó, ez évtől hatályos jogszabály értelmében idén 236 bírónak, vagyis az állomány tíz százalékának kell nyugdíjba mennie. (Az ügyészek esetében ez szám 100 főt, illetve öt százalékot, míg a közjegyzők esetében 60 főt, illetve 20 százalékot jelent). Azoknál, akik 2012. január 1-je előtt töltötték be a 62. életkort, június 30-ával szűnik meg a szolgálati viszony, míg a 62. életkort ez évben elérők esetében december 31-ével. Gyorsított eljárás nélkül másfél-két év alatt hozhatna ítéletet a taláros testület.

A bírósági beadványában a bizottság arra hivatkozik, hogy szerinte a hazai jogszabály sérti a foglalkoztatás során alkalmazandó egyenlő bánásmódról szóló EU-irányelvet, miután életkor szerint különbséget tesz a bírák között. Emellett Brüsszel azt is kifogásolja, hogy a bírák kötelező nyugdíjazása nincs összhangban a hazai nyugdíjreformmal, vagyis azzal, hogy az általános öregségi korhatárt fokozatosan 65 évre emelik, így a 62 éves bírói korhatár csak pár évig lenne érvényben. Harmadik kifogásként a bizottság azt említi, hogy bár drasztikusan, nyolc évvel csökkentették a korhatárt, a jogszabály nem biztosított megfelelő idejű átmeneti időszakot az érintettek számára.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.