BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megúsztuk a napi nyolcmilliós bírságot

Nem kell majd Magyarországnak napi mintegy 27 ezer eurós (közel nyolcmillió forintos) uniós bírságot fizetnie, miután az Országgyűlés tegnap lapzártánk után szavazott a hulladékgazdálkodásról szóló új törvényről, amit várhatóan el is fogadott.

Az Európai Bizottság tavaly januárban indított kötelezettségszegési eljárást hazánk ellen, miután az ország az előírt 2010. decemberi határidőig nem ültette át a nemzeti jogba a hulladékokról szóló uniós irányelvet. Az eljárás keretében a brüsszeli testület idén áprilisban bejelentette, hogy az ügyet az Európai Bíróság elé utalja, egyben kéri a luxemburgi testületet, hogy a kötelezettségszegést esetlegesen megállapító ítélet kihirdetésétől kezdve napi 27 316 eurós kényszerítő bírságot vessen ki Magyarországra.

A hazai jogszabály elfogadásával a bizottság kénytelen lesz majd bírósági keresetét visszavonni, amely hivatalosan a napokban érkezett meg Luxemburgba. Az uniós irányelv többek között a „szennyező fizet” elvet és a kötelező hulladékkezelési sorrendet írja elő. Mivel az irányelv számos jogszabályt érint, ezért átültetése a nemzeti jogba mindenütt hosszadalmas procedúra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.