BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Moszkva egy rémálomtól szabadítja meg az USA-t

A NATO ez év augusztus 1-én veszi használatba az Uljanovszkban található orosz légibázist, hogy innen szállításokat bonyolítson le Afganisztánba – jelentette a Kommerszant.

"Arról nincs szó, hogy az orosz bázison "külföldi katonai személyzet" is tartózkodjon. Továbbá nem kerül sor robbanóanyag vagy egyéb veszélyes rakomány szállítására" – hangoztatta Nyikolaj Korcsunov, Oroszország helyettes NATO-képviselője.

Az orosz kormány júniusban adott engedélyt a katonai bázis használatára a NATO részéről. A NATO tranzit központ tervét egyébként márciusban jelentette be. A döntés tiltakozásokat váltott ki a Vlagyimir Iljics Lenin szülővárosa. Gennagyij Zjuganov veterán kommunista vezető egyenesen úgy fogalmazott, hogy az ügylet "megalázó" Oroszország számára. Ám Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára márciusban közölte: "nem áll szándékukban támaszpontot létesíteni Oroszországban." "Olyan pragmatikus megoldásról van szó, amely lehetővé teszi számunkra, hogy nem halálos fegyvereket és katonákat szállíthassunk afganisztáni műveleteink hasznára". Az orosz külügyminisztérium pedig áprilisban leszögezte: "sohasem volt és sohasem lesz NATO katonai támaszpont Uljanovszkban."

Az orosz bázis megnyitása óriási terhet vesz le az Egyesült Államok válláról, hiszen az afganisztáni szállítások fő kiindulópontja, a pakisztáni támaszpont mindig is bizonytalan volt. Tavaly novemberben egy amerikai légicsapás során huszonnégy pakisztáni vesztette életét, azóta a határok le vannak zárva a szövetséges szállítmányok elől. A helyzetre válaszolva Washington az afganisztáni szállítások 60 százalékát helyezte át az északi, Oroszországon keresztül vezető útvonalra, míg a fennmaradó részt repülőkkel oldották meg. Az orosz együttműködés óriási segítség az amerikai kormánynak, annak ellenére, hogy az Russia Today értesülései szerint ez a megoldás havi 100 millió dollárral kerül többe az Egyesült Államoknak, mint a korábbi pakisztáni bázis üzemeltetése.

A döntés már csak azért is kulcsfontosságú, mert az amerikai hadsereg a tervek szerint 2014 végére teljesen kivonul Afganisztánból, ehhez pedig a becslések szerint összesen mintegy 150 ezer szállítójárműre lesz szüksége. A NATO-erők teljes afganisztáni kivonása 1,5-3 milliárd dollárt emészt fel és miközben gazdasági szempontból a pakisztáni útvonal sokkal szerencsésebb, feltételezhető, hogy a csapatkivonások megkezdésével újra felszaporodnának a Pakisztánon keresztül haladó NATO-konvojok elleni tálib támadások. Washington tehát kénytelen a drágább partnert választani, de a Fehér Ház reménykedik abban, hogy nem függ majd teljes mértékben Moszkvától ezen a téren, de erre nem sok az esély, hiszen Afganisztánt a volt szovjet államokon kívül csak Irán és Pakisztán határolja.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.