BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

'73 után újra kitörhet az izraeli-szíriai háború

Fokozódik a feszültség Izrael eddig legnyugodtabbnak számító határán, miután egy Szíriából kilőtt bomba megsebesített több izraeli határőrt a Golan fennsíkon. Eközben a Gáza-övezetből is több rakétatámadás érte Izraelt.

Az izraeli kormány közölte: a hadsereget arra utasították, hogy akadályozzák meg a konfliktus esetleges továbbterjedését, de minden további, Szíria részéről jelentkező agresszió keményebb válaszlépéseket von maga után. Az izraeli-szíriai határvidék az 1973-es háború óta nyugodtnak számít, ugyanakkor a mostani villongások elég veszélyesnek tűnnek, tekintve, hogy eközben a Gáza-övezetből is több támadás érte Izraelt.

Az elmúlt napokban több mint száztíz, Gázából kilőtt rakéta okozott károkat a határmenti izraeli közösségek otthonaiban, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök pedig leszögezte: nem fogja tétlenül nézni a támadást. Ehud Barak védelmi miniszter a BusinessWeek tudósítása szerint kijelentette, hogy ha 2009 után ismét be kell törniük a Gáza-övezetbe, hogy ott lesújtsanak a Hamaszra, ezt is megteszik, amennyiben az izraeli lakosság biztonságát csak így garantálhatják.

"Nem lehet kizárni, hogy kapcsolat van a Gáza-övezetből, és a Szíriából induló támadások között" – mondta Jonathan Spyer, a Herzliya interdiszciplináris központ kutatója. A szakértők szerint a katonai akcióikat az iszlám dzsihád irányítja, amit Irán kontrollál, Irán pedig a szíriai rezsim fő támogatója. A szakértő ugyanakkor úgy vélte, valószínűtlen, hogy Netanjahu a január 22-én esedékes választások előtt jelentős szárazföldi offenzívát indítana Gáza ellen.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.