BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A tőzsdék Romney-ért szoríthatnak

A részvénypiaci szereplők Mitt Romney sikeréért izgulhatnak a mai amerikai elnökválasztáson, miután elemzők szerint a republikánus kihívó a várhatóan pártja kezén maradó képviselőházzal karöltve a cégek terheinek csökkentésével egyidejűleg könnyebben ki tudná vezetni az országot a fiscal cliffnek nevezett költségvetési patthelyzetből. ha a washingtoni kormányzat az év végéig nem áll elő részletes tervvel a több mint nyolc százalékos költségvetési hiány és a 100 százalékos szintet meghaladó államadósság csökkentésére, akkor a költségvetési törvényben előírtaknak megfelelően 2013. január 1-jével hatályba lép egy igen jelentős méretű hiánycsökkentő csomag.

„Ha részvényeid vannak, Romney-ért szoríts, ha kötvényekbe raktad pénzedet, akkor Obamának drukkolj!” – így összegezte a Reuters jegyzetírója a piacok várakozásait a mai amerikai elnökválasztással kapcsolatban, amelynek kimenetelével kapcsolatban annyi tudható biztosan, hogy a 2000-es George W. Bush–Al Gore párbaj óta a legszorosabb választási eredményre van kilátás.

A pénzpiaci elemzők annak függvényében ítélik meg, melyik jelölt győzelme milyen hatással járna a piacokra, hogy azok miként tudnák kezelni a piaci zsargonban „fiscal cliff”-nek nevezett helyzetet. A szabad fordításban költségvetési szakadékszélnek fordítható fogalom arról szól, hogy ha a washingtoni kormányzat az év végéig nem áll elő részletes tervvel a több mint nyolc százalékos költségvetési hiány és a 100 százalékos szintet meghaladó államadósság csökkentésére, akkor a költségvetési törvényben előírtaknak megfelelően 2013. január 1-jével hatályba lép egy igen jelentős méretű hiánycsökkentő csomag.

Az amerikai GDP 3,8 százalékának megfelelő, több mint 600 milliárd dolláros takarékossági csomag automatikusan életbe lépő adóemeléseket és az állami kiadások csökkentését eredményező intézkedéseket jelentene. A fiscal cliff miatt a Fitch Ratings már szeptember végén arra figyelmeztetett, hogy ha az USA nem tudja elkerülni a megszorítással járó költségvetési intézkedések aktiválását, akkor a legrosszabb forgatókönyv szerint akár recesszióba sodorhatja az Egyesült Államokat és a világgazdaság egészét is. A G20-ak pénzügyminisztereinek és központi banki elnökeinek tegnap véget ért ülésén is arra figyelmeztették Washingtont, oldja meg a költségvetési patthelyzetet az év végéig, miután szerintük a fiscal cliff a világgazdaság növekedése szempontjából a legnagyobb rövidtávú fenyegetésnek számít.

Az elemzői konszenzus szerint a republikánus kihívó győzelme azért eredményezné a tőzsdeindexek emelkedését rövid távon, mert szerintük Mitt Romney könnyebben meg tudna birkózni a fiscal cliff adta helyzettel, miután az előrejelzések szerint a képviselőházban a republikánusok meg tudják őrizni többségüket az elnökválasztás mellett tartandó kongresszusi választásokon.

Eszerint Romney a saját pártja kezén maradó képviselőházzal karöltve a korábbi ígéreteinek megfelelően jelentősen lefaragná a közkiadásokat, azonban a vállalkozások számára adócsökkentéseket vezetne be, aminek köszönhetően fennmaradhat a cégek beruházási aktivitása, amely többek között a kiskereskedelem bővülését, illetve a tőzsdeindexek emelkedését is maga után vonná.

A jelenlegi demokrata elnök győzelme esetén továbbra is fennmaradna a Fehér Ház és a republikánus ellenőrzésű képviselőház közötti mély ellentét az adópolitika és az állami költekezések alakítása terén, amely akár azt is előrevetíti, hogy nem sikerül kompromisszumot kötni az év végéig a kiadáscsökkentő intézkedésekről, vagyis alkalmazásra kerül a fiscal cliff csomagja. Ennek alkalmazása esetén az amerikai gazdaság becslések szerint legfeljebb csak 0,4 százalékkal nőne jövőre, ami a piaci szereplőket arra késztetné, hogy a biztonságos menedéknek számító kötvénypiacon fektessenek be.

Romney héját akar a Fed élére

Elemzők szerint Mitt Romney győzelme középtávon kedvezőbb lenne a dollár árfolyamának alakulására, miután a republikánus jelölt nemcsak a fiskális, hanem a monetáris politika terén is a szigor híve. Romney már korábban nyíltan közölte, hogy elnökké választás esetén nem nevezné ki Ben Bernankét, a központi bank szerepét ellátó Fed jelenlegi elnökét újabb, harmadik terminusára. Bernanke mandátuma 2014. január 31-én jár le, Romney pedig a monetáris politika szempontjából egy héját szeretné látni a Fed élén, aki kész lenne a kamat emelésére is az infláció kordában tartása érdekében.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.