BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak két dortmundi fért a Bayern játékosai közé - német top 11

A Bayern München játékosai mellett csak két dortmundi játékos fér be Bundesliga piacilag legértékesebb tizenegyébe. A német labdarúgó élvonal a transfermarkt.de adatai alapján harmadik legértékesebb csapatot tudja kiállítani 338 millió euróval a spanyol és az angol bajnokság mögött.

A Bundesliga legdrágábbnak tartott tizenegye a következő: Neuer - Lahm, Hummels, Javi Martinez, Badstuber - Schweinsteiger, Kroos - Götze, Müller, Ribéry - Gomez. A Bayern Münchent ebben a tizenegyben kilenc játékos képviseli, a Borussia Dortmundból Hummels és Götze jutott be a  kezdőcsapatba. A Bayern magasan a legértékesebb kerettel rendelkezik a német élvonalban 415,9 millió euróval, ami a világon az ötödik legdrágább játékosállomány jelenti a Barcelona, a Real Madrid, a Manchester City és a Manchester United mögött.

A Bayern évtizedek óta a legtehetősebb német klub, az idei nyári átigazolási szezonban például a negyedik legtöbb pénzt költötték új igazolásokra a PSG, a Chelsea és a Zenit mögött a világon 70,3 millió euróval. A legutóbbi két bajnokságot viszont a Dortmund nyerte, keretének piaci értéke 229,2 millió euróval a második a Bundesligában. A harmadik legértékesebb csapata a Schalkénak van 163,9 millió euróval.
A német labdarúgás erejét jelzi, hogy a legértékesebbnek tartott Bundesliga csapatban kilenc német válogatott játékos van és csak két légiós, a spanyol Javi Martinez és a francia Franck Ribéry.

Korábban a Bundesligát a világ negyedik legjobb bajnokságának tartották, de nemrég felzárkózott a spanyol és az angol élvonal mellé az olasz Serie A-t maga mögött hagyva. Az olasz bajnokság helyett így már a németet képviselheti akár négy csapat is a Bajnokok Ligájában.
A Bundesliga csapatainál az olasz, vagy a spanyol klubokkal ellenében nincs eladósodás, vagy a játékosok béreivel való tartozás, a racionális gazdálkodás jellemző. A világ bajnokságai között itt a legmagasabb a nézettsége a mérkőzéseknek, a klubok stadionjainak kapacitása szinte minden klubnál megközelíti a 100 százalékot.

A világ legmagasabb átlagnézőszámával a klubok között a Borussia Dortmund rendelkezik 80645 fővel. A világ 14 legnagyobb átlagnézőszámú klubja között heten vannak a Bundesligából. A racionális gazdálkodás és a magas nézőszám így biztos bevételt nyújt a kluboknak a fejlesztésekre. A 2006-os világbajnokságra a legtöbb stadiont felújították, vagy teljesen új arénakat építettek, ami szintén jótékony hatással volt a nézőszám emelkedésére.

A Bundesliga klubjai a világ bajnokságai közül a harmadik legtöbb pénzt tudták költeni a nyári átigazolási szezonban 246,9 millió euróval az angol és az olasz élvonal között. 144,1 millió euró származott a játékos eladásokból, így a német élvonal 102 millió eurós mínusszal zárt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.