BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izrael - Tűzszünetről tárgyalnak, de robbantottak Tel-Avivban , videó

Szerdán is folytatódtak a nemzetközi diplomáciai erőfeszítések, hogy tűzszünet jöjjön létre Izrael és a Gázai övezet között. Eközben a tel-avivi rendőrség közölte: legalább tízen megsérültek egy buszon végrehajtott robbantásos merényletben.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szóvivője röviddel az eset bekövetkezte után merényletnek nevezte az akciót. A BBC jelentése szerint útzárat alakítottak ki a felrobbant busz környezetében és nagy erőkkel keresik a tettest. A támadásban legalább tízen sérültek meg, miközben Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tárgyalt Rámalláhban az Izrael és a Hamász közti fegyvernyugvásról, majd visszatért a mindössze hat kilométerre lévő Jeruzsálembe. Clinton délután az izraeli hármas vezérkarral találkozik, Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, Ehud Barak védelmi miniszterrel és Avigdor Liberman külügyminiszterrel.

Előzőleg kedden Ban Ki Mun ENSZ főtitkár találkozott az izraeli vezetéssel, miután Kairóban a palesztin álláspontról tájékozódott. Az előzetes tervek szerint éjfélkor kellett volna életbe lépnie a tűzszünetnek, de a helyi tömegtájékoztatás szerint Izrael a Rison Lecijonban, egy lakóházba becsapódott rakéta miatt végül visszalépett.

A helyi média úgy tudja, hogy a fegyverszünetben Izrael kötelezettséget vállal a légicsapások beszüntetésére, és lemond a palesztin fegyveres szervezetek vezetőinek célzott likvidálásáról. A jövőben csakis akkor vehet célkeresztjébe palesztin fegyverest, ha "ketyegő bombáról" van szó, vagyis ezzel egy súlyos merényletet hárítana el. Izrael a tervezett egyezményben beleegyezik a Gázai övezet blokádjának az enyhítésébe, a tengeri halászatba és a határ menti földek megművelésébe, valamint különböző termékeknek az övezetbe juttatásába.

A Hamász vállalná, hogy beszünteti mind az izraeli civilek, mind a katonák elleni támadásokat, és végrehajtatja a fegyverszünetet a többi palesztin szervezettel is. Ezen kívül beleegyezik egy ütközőzóna kialakításába a határ mentén, de nem világos, hogy annak melyik oldalán.

Az izraeli rádió szerint az egyezmény aláírását akadályozza, hogy Izrael annak végleges megtárgyalása és aláírása előtt egy 90 napos próbaidőszakot szeretne beiktatni. Az izraeli vezetés csak akkor kívánja megtárgyalni és aláírni a hivatalos tűzszüneti egyezményt, ha a három hónapos időszakban nem indulnak rakétatámadások a Gázai övezetből.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.