BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepetés - Itt van a legnagyobb bérkülönbség Európában

A Stepstone Deutschland 40 ezer dolgozó megkérdezésén alapuló tanulmánya szerint Németországban a női vezetők évente átlag 14.000 euróval kevesebbet keresnek, mint a férfiak.

A Die Welt című lap által ismertetett tanulmány szerint egyetlen más európai államban sincs akkora különbség a nők és a férfiak jövedelme között, mint Németországban. A lap az OECD adatait ismertette, amelyek szerint ez a különbség 21,6 százalék a teljes munkaidőben dolgozó nők hátrányára. Ugyancsak az OECD szerint száz igazgatósági posztra Németországban alig négy nő jut, míg az OECD átlag a felügyelő bizottságoknál 10 százalék.

Átlagon felüli a különbség a Stepstone bértanulmánya szerint bizonyos német ágazatokban. Például a marketing és az értékesítés területén a felső fokú  végzettségű nők – a különjuttatásokat is beleértve – évente 44.000 eurót keresnek, a férfiak viszont 66.000 eurót, vagyis 20.0000 euróval többet.

A pénzügyek és a kontrolling területén az egyetemi végzettséggel rendelkező női szakemberek és menedzserek  évente 52.000 eurót keresnek, a férfiak 70.000 eurót. A legmagasabb bérszinteket az egészségügyben mérték. A szakmában tapasztalattal bíró orvosok átlagos évi fizetése eléri a 89.000 eurót. Aki orvosi szakon végez, évi átlag 68.903 eurós jövedelemmel számolhat. Utána a jogászok következnek 60.792 euróval.  A harmadik helyen a mérnökök szerepelnek évi átlag 59 ezer eurós fizetéssel.

A Die Welt által ismertetett tanulmány ugyanakkor idézte Sebastian Dettmerst, a Stepstone Deutschland ügyvezetőjét, aki szerint minél nagyobb a vállalat, annál nagyobb a fizetés. A jövedelmet természetesen a lakóhely is meghatározza. A szakembereknek és menedzsereknek Hessen tartományban adják a legmagasabb fizetést, az éves átlag 53.000 euró, a lista végén a kelet-németországi Szászország szerepel, ahol az éves átlag 34.712 euró.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.