BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyértelmű a trend: kormányt váltana a többség, de erősödik a Fidesz

A korábbi időszakot is figyelembe véve mostanra egyértelművé váltak a Fidesz erősödését jelző trendek – derül ki a Medián április 19-e és 23-a között készített, 1200 fő megkérdezésén alapuló felmérésből.

A kormánypárt a tavaly júniusi, mélypontot jelentő 21 százalékos népszerűséggel szemben jelenleg a lakosság 29 százalékának támogatására számíthat – írja a Medián. Hozzáteszik, hogy egy évvel az esedékes következő választások előtt továbbra is viszonylag magas (35 százalék) azok aránya, akik egyik pártot sem támogatják.

A 47 százaléknyi „biztos” szavazó közül is csaknem minden hatodik nem kötődik egyik párthoz sem. Ez több mint félmillió olyan választópolgárt jelent, akik a részvételüket biztosnak gondolják, ám a pártok jelenlegi kínálatából nem tudnak választani.

Ha ehhez még hozzászámítjuk azokat, akik „valószínűleg” elmennek szavazni, közel egymilliós tömeget kapunk, amely – ha egy irányba szavazna – alighanem eldöntené a választás kimenetelét a Medián szerint.

Ha azt tudakoljuk, hogy az emberek 2014-ben a Fidesz-kormány hatalmon maradását vagy kormányváltást szeretnének, 54:33 százalékos arányban az utóbbiak kerülnek többségbe. Igaz, a kormányváltók bő harmada (37 százalék) nem talál magának választható pártot.

A Fidesz fokozatos visszaerősödésével egyidőben a kormány teljesítményének megítélése is javult, összességében azonban a kormánnyal szembeni elégedetlenség a jellemző: jelenleg is tíz válaszadóból mindössze hárman mondtak jó véleményt a kabinet eddigi munkájáról.

Az utóbbi időszakban a lakossági közhangulat is javulásnak indult: jelenleg is erős többségben vannak azok, akik szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok, ám az arányuk a tavaly júniusi 80 százalékról 64 százalékra mérséklődött.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.