BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövő pénteken tárgyal a magyar és a japán külügyminiszter

Jövő pénteken fogadja Martonyi János külügyminiszter japán kollégáját, Kisida Fumiót Budapesten - mondta Kaleta Gábor, a tárca sajtófőosztályának vezetője az MTI érdeklődésére pénteken.

 A két tárcavezető találkozóján a tervek szerint egy szociális-biztonsági egyezményt is aláírnak, majd közös sajtótájékoztatót tartanak - ismertette a programot Kaleta Gábor, hozzátéve, hogy Kisida Fumio később Magyarországon élő japánokkal találkozik.

Kaleta Gábor arról is beszámolt, hogy a japán külügyminiszter augusztus 24-én látogatást tesz az esztergomi Suzuki-gyárban, majd a visegrádi fellegvárban és a királyi palotában.

Hangsúlyozta, a magyar-japán kapcsolatok meghatározó eleme a gazdasági és kereskedelmi együttműködés. Magyarország célja, hogy a jelenlegi gazdasági válság ellenére is megőrizze és lehetőség szerint erősítse vonzerejét a japán gazdasági élet szereplői számára - fogalmazott.

Kaleta Gábor elmondta, hogy a visegrádi csoport (V4, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) együttműködése Japánnal gazdagítja az Európai Unió és a távol-keleti ország stratégiai partnerségét. Magyarország a V4 soros elnökeként szeretné erősíteni ezt az együttműködést Japánnal.

A Kyodo hírügynökség a japán külügyminisztériumra hivatkozva pénteken jelentette, hogy augusztus végén Magyarországra látogat Kisida Fumio, hogy a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztéséről tárgyaljon. A világ harmadik legnagyobb gazdaságának vezető diplomatája elsősorban a Magyarországon működő japán cégek támogatásáról, valamint japán atomipari technológiák exportjáról, azaz a paksi bővítésben való esetleges részvételről tárgyal Budapesten.

 A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) szerint 119 japán cég jelenleg mintegy 2,5-3 milliárd eurós működőtőke-befektetéssel van jelen Magyarországon.

Kisida Fuimo jövő csütörtökön kezdődő, hatnapos európai útján Ukrajnába is ellátogat, ahol a csernobili és a fukusimai atomkatasztrófák tapasztalatainak megosztásáról tárgyal. Várhatóan arra is felszólítja majd Kijevet, hogy csökkentse a Japánnal egyre ellenségesebb viszonyba kerülő Kínába irányuló fegyverexportját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.