BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Termőföldek használata: kötelező bejelentés

A termőföldek használóit szeptember 30-ig teljesítendő bejelentési-, adatközlési kötelezettség terheli, ellenkező esetben bírsággal szembesülhetnek – hívja fel figyelmet Bolvári Zoltán, a Dessewffy és Dávid valamint Társaik Ügyvédi Iroda agrárjogi szakértője.

A földhasználati nyilvántartás most még hiányos azonosító adataira alapozva lehet majd összesítést készíteni a földhasználók által használt termőföldek területnagyságáról, amely alapján ellenőrizhető lesz az új földforgalmi törvény szerinti földhasználati korlátozások betartása. Ennek érdekében a törvényhozás 2013. szeptember 30-ig teljesítendő bejelentési és adatközlési kötelezettséget írt elő.

Bejelentési kötelezettsége van a földhasználónak, ha 2012. december 31-ig az egy hektár vagy annál kisebb termőföld használatát már megkezdte. A bejelentési kötelezettség a tulajdoni lap szerinti minden termőföldre kiterjed, kivéve az erdőt, a művelés alól kivett területeket és a tulajdonos által használt zártkerteket.

Kevéssé közismert, hogy a már bejegyzett földhasználókat is terheli adat-bejelentési kötelezettség. A bejelentési- és adatközlési kötelezettség az erre a célra szolgáló formanyomtatványokon, díj- és illetékmentesen teljesíthető. A bejelentési határidő jogvesztő, elmulasztása húszezer forint összegű bírságot is eredményezhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.