BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Washington Hitlerhez és Szaddámhoz hasonlította a szíriai diktátort

A helyszínen vett emberi szövetminták vizsgálata kimutatta, hogy szarint vetettek be augusztus 21-én a Damaszkusz környéki vegyifegyver-támadásban - jelentette ki vasárnap John Kerry amerikai külügyminiszter. A szarin nyomait a helyszíni elsősegélynyújtóktól származó haj- és vérmintákban mutatták ki - mondta Kerry, aki több amerikai országos televíziónak is nyilatkozott.

Az amerikai külügyminiszter közlése szerint független forrásból, de nem az ENSZ-ellenőröktől, szerzett tudomást az idegméreg alkalmazásáról. Rámutatott, hogy napról napra több érv szól a Szíria elleni katonai fellépés mellett.

A szarin foszforalapú, színtelen-szagtalan, erős idegméreg, amelyet az ENSZ tömegpusztító fegyvernek minősített. A szer gyártását és raktározását az 1993-as Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény betiltotta. Szíria egyike annak az öt országnak, amely ehhez nem csatlakozott.

Oroszországot nem győzték meg Washington bizonyítékai, amelyek állítólag azt tanúsítják, hogy a szíriai kormányzat vegyi fegyvert vetett be - jelentette ki Szergej Lavrov hétfőn Moszkvában. Az orosz külügyminiszter szerint ami a vegyi fegyver bevetéséről és az áldozatok állapotáról készült felvételeket illeti, azokban "sok a következetlenség és az abszurditás". 

Lavrov kijelentette: "bemutattak nekünk valamiféle számításokat, amelyek semmilyen konkrétumot nem tartalmaztak: sem földrajzi koordinátákat, sem neveket, sem annak bizonyítékait, hogy azokat szakemberek készítették, és semmilyen magyarázatot arra, hogy szakértők sokasága komolyan kételkedik azokban a videofelvételekben, amelyek az interneten keringenek".

John Kerry, az amerikai diplomácia vezetője Hitlerhez és Szaddám Huszeinhez hasonlította Bassár el-Aszad szíriai elnököt, és kifejezte meggyőződését, hogy az amerikai kongresszus támogatni fogja a Szíria elleni katonai csapást, ami fontos üzenet lesz Irán és Észak-Korea számára is. Rámutatott, hogy az elnöknek jogában áll önállóan is elrendelni a katonai akciót, ha azt a törvényhozás nem hagyja jóvá. Azt ugyanakkor nem mondta ki, hogy Barack Obama ebben az esetben is parancsot adna-e a támadásra. A külügyminiszter szerint nem a gyengeség, hanem az egységre törekvése jele volt, hogy az elnök a kongresszushoz fordult felhatalmazásért.

Kormányzati forrásokból származó értesülések szerint Obama péntek este döntött úgy, hogy kongresszusi jóváhagyást kér a katonai csapás elrendeléséhez, miután egy hosszabb sétát tett kabinetfőnöke, Denis McDonough társaságában. Elhatározása eleinte ellenkezést váltott ki a legfelső szintű döntéshozóknak azon a kétórás tanácskozásán, amelyen az elnök mellett részt vett Joe Biden alelnök, Chuck Hagel védelmi miniszter, James Clapper nemzeti hírszerzési igazgató, John Brennan, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, Susan Rice nemzetbiztonsági és Lisa Monaco belbiztonsági tanácsadó. Az amerikai kongresszus szeptember 9-én tér vissza a nyári szabadságról.

Ban Ki Mun szerint az amerikai elnöknek az a döntése, hogy kongresszusi jóváhagyást kér a Szíria elleni katonai fellépéshez, része annak a törekvésnek, hogy széleskörű nemzetközi egyetértés jöjjön létre a vegyi fegyverek bevetésére adandó válaszhoz - jelentette ki vasárnap az ENSZ főtitkárának szóvivője.

Martin Nesirky szóvivő hangoztatta, a világszervezet semmilyen körülmények között sem fogadja el hogy a vegyi fegyverek bevetését, és "az emberiesség elleni szörnyű bűn elkövetőit" felelősségre kell vonni.

Az ENSZ főtitkára a nap folyamán beszélt Ake Sellströmmel, a világszervezet vegyifegyver-ellenőrei Szíriában járt csoportjának vezetőjével. Ban arra kérte a Hágában tartózkodó professzort, hogy "tekintettel az augusztus 21-i incidens borzalmas nagyságára" gyorsítsa fel a helyszínen összegyűjtött minták és adatok elemzését, és a lehető leggyorsabban tájékoztassa az eredményekről, de mindezt tegye úgy, hogy közben szem előtt tartja a tudományos pontosság szabályait. 

Ban még pénteken úgy nyilatkozott, hogy a szakértői csoportnak akár két hetébe is beletelhet a végleges jelentés elkészítése. Az ellenőrök mandátuma csak annak a megállapítására szól, hogy történt-e vegyi támadás, nem pedig arra, hogy annak a felelősét is kiderítsék.

Nesirky vasárnap kijelentette, hogy az augusztus 21-i incidens helyszínén vett minták kielemzése akár három hétig is eltarthat. A jelentés elkészítése után a világszervezet szakértői vissza fognak térni Szíriába. 

Az ENSZ főtitkára előreláthatóan kedden tájékoztatja majd a Biztonsági Tanácsot a szíriai helyzetről. Oroszország és Kína eddig három alkalommal vétózta meg, hogy a BT határozatban ítélje el Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát, és szankciókat léptessen életbe ellene.

Közben a hétfői brit lapokban megjelent nyilatkozatok és vélemények alapján egyre nagyobb nyomás nehezedik a brit kormányra a szíriai beavatkozás elvetésének újragondolása végett, amelyet vezető brit kormánypárti politikusok is szorgalmaznak.

A brit parlament alsóháza a múlt héten - általános meglepetésre - kis többséggel ugyan, de leszavazta Nagy-Britannia részvételét a szíriai rezsim elleni nemzetközi katonai beavatkozásban. Ezután a konzervatív-liberális kormánykoalíció vezetői - élükön David Cameron miniszterelnökkel - leszögezték, hogy a kormány tartja magát a törvényhozási döntéshez. Hétfőn azonban több konzervatív politikus is ennek újbóli meggondolását sürgette, köztük Boris Johnson, London polgármestere, akit sokan Cameron esélyes utódjelöltjének tartanak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.