BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Termék-szavatosság az új Ptk.-ban

A termékfelelősség, azaz a nem biztonságos termék által okozott károkért való felelősség mellé az új Ptk. bevezeti a termékszavatosság szabályát. Eszerint a fogyasztó az ingó dolgok hibái miatt nem csak a kereskedőtől, hanem közvetlenül a gyártótól vagy forgalmazótól is kérheti a termék kijavítását vagy kicserélését. A termékszavatosság tehát olyan többletjog a fogyasztóknak, amely jelentősen megkönnyítheti a hibás áru problémájának orvoslását.

Hibás a termék, ha nem rendelkezik a gyártó által adott leírásban szereplő tulajdonságokkal vagy nem felel meg a forgalomba hozatalakor hatályos minőségi követelményeknek. A termékszavatosság alól a gyártó csak 3 esetben mentesülhet; a legfontosabb ezek közül az, amikor a hiba a tudomány és a technika állása szerint nem volt felismerhető a forgalomba hozatalkor. A szigorúnak tűnő termékszavatossági kötelezettség számos jogi és gyakorlati okból korlátozott és így kérdéses, hogy mennyiben változtatja meg a piaci gyakorlatokat.

A termékszavatosság csak a vállalkozás által fogyasztónak eladott ingóságokra vonatkozik. A termékszavatosságot nem csak a közvetlen vevő, hanem egy későbbi tulajdonos is érvényesítheti, feltéve, hogy utóbbi is fogyasztó. A termék minden forgalmazója, így a nagykereskedő, importáló is gyártóként felel. A termékszavatosság csak a forgalomba hozataltól számított 2 évig él. A fogyasztó a gyártóval szemben csak kijavítást, illetve kicserélést kérhet; árleszállítást vagy a termék visszavételét csak a kereskedőtől kérheti.

A kellékszavatosság megszokott szabályától eltérően, a vásárlást követő 6 hónapon belül felismert hiba esetén is a fogyasztónak kell bizonyítania, hogy az már a forgalomba hozatalkor megvolt. Kötelező jótállással vagy eddig is jellemzően gyártói garanciával eladott termékek esetében a termékszavatosság tehát várhatóan nem jelent jelentős változást.

A jogszabályok egyelőre nem rendezik, hogy a termékszavatossági rendelkezések alkalmazandóságát a forgalomba hozatal, vagy a vásárlás helye és ideje határozza meg. A fogyasztóra nézve az lenne kedvezőbb, ha az új Ptk. hatálybalépése után Magyarországon vásárolt termékek mindegyikére vonatkozna a termékszavatosság. A gyártóknak viszont az, ha csak a 2014. március 15-e után, Magyarországon gyártott, vagy általuk magyarországi forgalomba hozott termékekért tartoznának termékszavatossággal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.