BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Moszkva is turkált Merkel mobiljában

A német kancellár, Angela Merkel mobiltelefonja valószínűleg az egyik legkapósabb a világon. Szinte nincs olyan hírszerző szolgálat, amelyik ne hallgatta volna le a világ legbefolyásosabb politikusnőjének magánbeszélgetéseit.

A Focus német magazin online változata vasárnap német hírszerzői forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy Angela Merkel maszek mobilját a már ismert amerikai lehallgatók mellet orosz, kínai, észak-koreai és brit titkosszolgálatok emberei is rendszeresen lefülelték.

A Focus szerint Németországban jelenleg az oroszok a legaktívabbak, több szervezet legalább 120 munkatársa dolgozik hírszerzőként, többségük Berlinben. Állítólag Merkel telefonját Oroszország berlini nagykövetségéről hallgatták le, viszonylag egyszerű technikai berendezéssel, amelyet akár interneten fellelhető útmutatás alapján bárki elkészíthet odahaza.

A német titkosszolgálatok szerint hozzávetőlegesen száz olyan német politikus és közéleti személyiség van, akit folyamatosan figyelnek a külföldi szervezetek, neveket azonban nem közöltek a Focus-szal.

Komoly diplomáciai feszültséget jelentett Berlin és Washington között, amikor kiderült, hogy az Egyesült Államok Merkel minden lépését figyelte, telefonbeszélgetéseit lehallgatta. Merkel néhány hete azt üzente Barack Obama amerikai elnöknek, hogy szövetségesek nem kémkednek egymás ellen. Washington viszont azzal védekezik, hogy a globális terrorizmus elleni harcban egyedül neki van meg a szükséges technikai felszereltsége,  apparátusa és tapasztalata.

A Focus legújabb információi ezt némiképp módosítják. Igaz, a hírben nem térnek ki arra, hogy a német hírszerzés hol és kik ellen folytat tevékenységet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.