BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ha elszakadnak a skótok, nem használhatják tovább a fontot

Skócia nem tarthatja meg a fontot fizetőeszközéül, ha az őszi népszavazáson a függetlenségre szavaz - közölte szombaton a brit pénzügyminiszter. George Osborne a brit kormány már korábban is többször egyértelművé tett álláspontját a The Guardian szombaton közölt írására reagálva erősítette meg.

A vezető baloldali brit napilap név nélkül idézte a brit kormány egy magas rangú tagját, aki szerint "természetesen lesz valutaunió" Skócia és az Egyesült Királyság fennmaradó része között akkor is, ha Skócia függetlenné válik. A kormánytisztviselő, aki a The Guardian szerint "központi szerepet" töltene be az elszakadási tárgyalásokon a függetlenségi népszavazás sikere esetén, kijelentette: London a jelenlegi skóciai haditengerészeti támaszpontokon akarja tartani az önálló brit nukleáris csapásmérő erőt hordozó Trident tengeralattjáró-flottát, Skócia pedig meg akarja tartani a fontot. "Ebből máris láthatóan körvonalazódik az alku" - fogalmaz a brit lapnak nyilatkozó kormánytisztviselő.


    Osborne azonban szombaton hivatalos nyilatkozatban utasította vissza a The Guardian cikkében foglaltakat. A konzervatív párti pénzügyminiszter - akinek közleményét a nagyobb nyomaték kedvéért aláírta a liberális koalíciós partnert képviselő, skót származású pénzügyminiszter-helyettes, Danny Alexander is - egyértelműen leszögezi, hogy nem lesz fontunió Skócia elszakadása esetén; ha Skócia otthagyja az Egyesült Királyságot, otthagyja a fontot is.


    "A skót kormány válást javasol, ugyanakkor meg akarja tartani a közös bankszámlát és a közös hitelkártyát", az Egyesült Királyság azonban nem kockázatja meg, hogy adófizetőinek kelljen szükség esetén pénzügyileg kisegíteniük "egy külföldi országot és annak bankjait" - fogalmaz a brit pénzügyminiszteri nyilatkozat. Osborne szerint a független Skóciával fenntartandó fontuniót a londoni parlament sem fogadná el.

    Alex Salmond skót miniszterelnök, a Skóciát 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője két éve hirdette meg hivatalosan, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenségéről. A referendumot a skót kormány 2014. szeptember 18-ára írta ki. A népszavazáson egyetlen kérdésre kell majd válaszolni, amely úgy szól, hogy Skócia független ország legyen-e.

    A népszavazási kampány fő ütközőpontja hónapok óta az, hogy Skócia - a skót kormány tervei és szándékai szerint - megtarthatná-e a fontot függetlenné válása esetén. A brit kormány már az utóbbi hetekben is több egyértelmű nyilatkozatban kizárta ennek lehetőségét. Osborne pénzügyminiszter nemrégiben úgy fogalmazott, hogy a brit font "nem CD-kollekció, amelyen szakítás után osztozkodni lehet". A kérdés horderejét illusztrálta, hogy néhány hete a Bank of England belpolitikai kérdésekben egyébként semlegességre kötelezett kormányzója is megszólalt az ügyben, a függetlenség pénzügyi következményeinek óvatos megfontolására intve Skóciát.

    A kanadai Mark Carney, aki tavaly nyár óta áll a brit jegybank élén, egy edinburghi üzleti rendezvényen felszólalva kijelentette: az euróövezeti válság feltárta, hogy milyen veszélyekkel jár, ha egy valutaunióhoz nem teremtik meg a megfelelő hátteret. Carney külön is hangsúlyozta, hogy ha Skócia függetlenné válik, de meg akarja tartani a fontot, akkor e fontunió fenntarthatóságához és sikerességéhez szükség lenne Skócia frissen elnyert szuverenitásának bizonyos mértékű feladására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.