BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Másfélszer drágább az idei foci-vb

Egyelőre kisebb az érdeklődés a brazíliai labdarúgó-vb jegyei iránt, de pár száz prémium kategóriás jegy már elkelt. Legalább másfélszeres árkülönbség van idén a négy évvel ezelőtti dél-afrikai világbajnoksághoz képest.

„Eddig mintegy 200 prémium kategóriás jegyet értékesítettünk a június 12-én kezdődő brazíliai labdarúgó-világbajnokságra” – nyilatkozta lapunknak az OTP Travel ügyvezető igazgatója. Molnár Judit elmondta, hogy cégük az úgynevezett hospitality jegycsomagok kizárólagos magyarországi értékesítési jogát nyerte el a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) tenderén. Ezek a legmagasabb kategóriájú jegycsomagok a stadionok legjobb helyeire szólnak és több szolgáltatást is tartalmaznak. Külön parkolóhelyet biztosítanak számukra, Michelin csillagos szakácsok főznek rájuk exkluzív lounge-okban, végig hostessek kísérik őket és vb-vel kapcsolatos ajándékokat is kapnak (kabalaállat, labda, táska). A legolcsóbb hospitality jegy ára 700 dollár, ami egy csoportmeccsre szól. „A legdrágább, a legmagasabb színvonalú szolgáltatásokat tartalmazó jegycsomag 15 ezer dollár is lehet, ezek az elődöntőre és a döntőre érvényesek” – mondta Molnár Judit.

Molnár elmondta, hogy az exkluzív jegyek értékesítése már másfél éve megkezdődött, a december 6-i sorsolás után egyesek céltudatosabban vásároltak maguknak jegyeket. Korábban főként azok vettek jegyet, akik már évek óta részt vesznek a világbajnokságokon, s tudatosabban terveznek. Valószínűleg még nagyobb lett volna az érdeklődés, ha a magyar válogatott is kijutott volna Brazíliába. Lehetőség volt, olyan jegycsomagot is venni, amely egy válogatottat meccseit követi végig a vb-n (team specific), Magyarországon a német, az olasz és az angol csapat iránt volt a legnagyobb az érdeklődés.

A „normál” jegyek iránt most kezd igazán nőni a kereslet, Magyarországon az OTP Travel mellett még 3-4 iroda foglalkozik értékesítésükkel. Eddig néhány száz ilyen jegy kelhetett el. „Általában jellemző, hogy a magyarok későn kezdik el tervezni az utazást, így van ez a vb-vel kapcsolatban is” – mondta Molnár Judit. Amíg van hely, addig lehet jegyet kapni egészen akár a vb kezdetéig. A vb idejére az összes szolgáltatást, így a szállást, és a repülőjegyet is dinamikusan árazzák be, a foglalás pillanatában jellemző kereslet és foglaltság alapján. Olcsóbb jeggyel, 4-5 napos tartózkodással néhány százezer forintba kerülhet az út. Egy hospitality tikettel az utazás és a szállás együttesen 1,5-2 millió forint is lehet. „Minél később veszünk jegyet, foglalunk szállást és repülőjegyet, a költségek annál drágábbak lesznek” – hangoztatta az OTP Travel ügyvezető igazgatója.

A FIFA egy konzorciumot hozott létre, így minden egyes szolgáltatás blokkolva van. Így Molnár Judit szerint nem érdemes ezúttal magánúton szervezni a szállást és a repülést, hanem célszerű a jegyértékesítőn keresztül megoldani azt.

„Szolíd az érdeklődés egyelőre a brazíliai vb jegyei után” – nyilatkozta lapunknak a Pegazus Sport Tours ügyvezető igazgatója. Kamuti Balázs elmondta, a foglalások még nem zárultak le, 300 alatt van az értéktesített jegyek száma, míg 2010-ben a dél-afrikai vb-re 5-600 fő utazott ki Magyarországról. A költségek minimum másfélszeresek a költségek a 2010-es vb-hez képest. Brazília eleve drágább mint Dél-Afrika, de a költségeket az is növeli, hogy a vb helyszíneire csak repülőgéppel lehet eljutni, míg négy éve Johannesburgból akár busszal is el lehetett jutni több meccsre. Az árat növeli, hogy nemzetközileg most jóval nagyobb az érdeklődés, mint négy éve, amikor sokan féltek az akkori helyszínre elutazni.

A magyarok főként a Rio de Janeiróban lévő meccseket keresik. A Pegazus csomagokat értékesít, a legolcsóbb jelenleg a Spanyolország-Chile mérkőzésre, egy 4 éjszakás csomag Rióban 468 ezer forintba kerül. Egy negyeddöntőre Rióban egy öt éjszakás pakk 1,1 millió forint.

Utolsó roham az online jegyekért

A FIFA kedden nyitotta meg utolsó jegyértékesítési szakaszát, pár óra elteltével már csak 20 találkozóra lehetett belépőhöz jutni az eredetileg értékesített 54-ből (összesen 64 meccs van). Mintegy 200 ezer jegyet lehet megvenni online vétel során (összesen 2,5 millió jegy van a vb-re), négy óra alatt közel 127 ezer belépő kelt el. 80 ezret vettek meg a brazilok, 46 ezret a külföldiek, főként amerikaiak, kolumbiaiak, argentinok, németek, mexikóiak, franciák, angolok. A mérkőzések több mint kétharmadára már minden jegy elkelt. A legtöbb jegy még a Bosznia-Hercegovina–Irán csoportmeccsre áll rendelkezésre, a nyolcaddöntők közül már csak néhányra van belépő.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.