BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Terrortámadástól tarthatunk az al-Kaida terjeszkedése miatt?

Súlyos fenyegetést jelent az Egyesült Államokra, annak érdekeire és szövetségeseire nézve az al-Kaidával kapcsolatban álló és a terrorszervezetéhez hasonló mentalitású agresszív csoportok terjeszkedése Észak-Afrikában és a Közép-Keleten - állapította meg az amerikai külügyminisztérium szerdán nyilvánosságra hozott éves terrorizmusjelentése.

Az összefoglaló szerint a világszerte elkövetett terrortámadások száma 43 százalékkal nőtt 2013-ban. A 9707 terrorcselekmény következtében 17 800-an életüket vesztették és 32 500-an megsebesültek. A legtöbben Afganisztánban, Indiában, Irakban, Nigériában, Pakisztánban, a Fülöp-szigeteken, Szomáliában, Szíriában, Thaiföldön és Jemenben haltak meg.

A legvéresebb támadásokat az afgán és a pakisztáni tálibok, a nigériai Boko Haram, valamint az al-Kaidának Irakban, az Arab-félszigeten valamint Szíriában aktív szervezeti hajtották végre.

Az amerikai diplomáciai tárca szerint az al-Kaida központi vezetésének Pakisztánban és Afganisztánban elszenvedett veszteségei felgyorsították a csoport decentralizálását, ami autonóm és agresszív fiókszervezetek létrejöttéhez vezetett Jemenben, Szíriában, Irakban, Északnyugat-Afrikában és Szomáliában. Ezek az adott államok központi kormányának meggyengülését kihasználva meg tudtak erősödni.

A jelentés Iránt továbbra is a terrorizmus egyik jelentős állami támogatójának tartja - Washington először 1984-ben sorolta be ebben a kategóriába az iszlám köztársaságot -, amely segítséget nyújt palesztin terrorcsoportoknak, megerősítette afrikai jelenlétét és fegyvereket igyekezett eljuttatni a jemeni és a bahreini szakadároknak. 

Az összefoglaló készítői arra is kitértek, hogy Teherán továbbra sem bizonyította, hogy nukleáris programjának törekvései békés természetűek lennének. Irán a tömegpusztító fegyverek elterjedése miatt is aggodalom tárgya az Egyesült Államokban. 

A washingtoni külügyminisztérium Kubát, Szíriát és Szudánt idén is a terrorizmus állami támogatói közé sorolta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.