BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Benzema és Van Persie az élen

A FIFA szerint eddig a vb-n a francia Karim Benzema teljesít a legjobban, utána pedig két holland Robin van Persie és Arjen Robben következik.

A világ legdrágábbnak ítélt labdarúgója, Lionel Messi vezeti a 2014-es brazíliai vb góllövőlistáját a negyedik legtöbbre taksált játékossal, Neymarral karöltve 4-4 góllal. Az argentin Messi mind a három csoportmérkőzésén gólt szerzett, Bosznia-Hercegovina és Irán ellen egyet-egyet, míg Nigéria ellen kettőt. Argentína vezetésével mind a három mérkőzését megnyerve jutott tovább csoportelsőként a legjobb 16 közé, ahol Svájc lesz az ellenfele. Argentínát az egyik fő esélyesként tartják számon, Messi vezérletével (120 millió euró) világbajnokok lehetnek, de ehhez társait, főként a védelmet egyesek gyengének tartják.

A brazil Neymar (60 millió euró) is vezéregyénisége válogatottjának, a nyitó mérkőzésen kettőt lőtt a horvátoknak, majd ugyanennyit Kamerunnak. A fogadóirodák Brazíliát tartják még mindig a legesélyesebbnek. A legjobb 16 között az igen jól szereplő, a címvédő Spanyolországot 2-0-ra megverő Chile jön.

Messi és Neymar mögött a góllövőlistán 3 góllal több játékos is áll, köztük az ecuadori Enner Valencia (1,6 millió euró) is. Az ő szereplése meglepetést keltett, iránta igen nagy az érdeklődés és a vb-n a legjobban teljesítő játékosok (7. hely) közé is bekerült.
A FIFA értékelése szerint nem Messi és Neymar, hanem Karim Benzema (34 millió euró) a torna legobbja A Castrol-index alapján több dolgot is mérnek, a játékos minden mozzanatát elemzik, például mennyit fut, passzol, szerel, kapura lő (kapus esetében véd), blokkol a pálya egyes pontjain és ezeket milyen hatékonysággal teszik.

Benzema első helyét 3 góljának, két gólpasszának köszönheti 270 játékperce alatt. Tíz veszélyt teremtő szólója volt az ellenfél térfelén, kilencszer került helyzetbe a büntetőterületen belül, 75 százalékos hatékonysággal célozta meg a kaput.

A következő legjobbra értékelt francia játékos Mathieu Valbuena (14 millió euró) a 15. helyen áll. A két játékos által vezérelt, csoportelsőként végző, a 16 között Nigériával játszó Franciaországnak már jóval több esélyt adnak (korábban 25-szörös pénzt, most már csak 8-szoros pénzt) a tornagyőzelemre, mint a vb előtt. Pedig nem lehet itt a korábban a legtöbbre taksált játékosa, Franck Ribéry (42 millió euró).

A 100 százalékos, a csoportmérkőzéseken a címvédő spanyolokat, az ausztrálokat és a chileieket is legyőző holland válogatottból áll a FIFA ranglistáján a 2. és a 3. játékos, a 3-3 gólt szerző Robin van Persie, illetve Arjen Robben. Az imponáló teljesítmény miatt már csak 7-szeres pénzt adnának a végső győzelmükre a korábbi 33-szoros összeg helyett. A 16 között a szintén igen jól teljesítő Mexikóval játszanak majd.

A listán a brazil csapatból nem Neymar, hanem David Luiz (26 millió euró) áll a legjobban, a negyedik helyen. Ő teljesítette a legjobban eddig a hátvédek között. Három meccsen 3-szor blokkolt kapura tartó lövést, 80,9 százalékos pontossággal passzolt, 16 labdát szerzett. A vezéregyéniségnek és a vb egyik legjobbjának tekintett Neymar egyébként a FIFA ranglistáján a 38., a brazil csapatból Thiago Silva (20. hely) és Oscar (34. hely) is megelőzi.

A vb másik sztárja, Messi a 62. a Castrol index alapján, csapatából a kapus Sergio Romero (50. hely) is megelőzi. Ezek alapján kétségeket is kelthet a FIFA rangsorolása.

A legjobb 10-be olyan csapatokból is bekerültek játékosok, amelyek már kiestek. Így a horvát Ivan Perisic, vagy az angol védő, a válogatottjával lebőgő Phil Jagielka Perisic eddig a legjobb középpályás a tornán két góljával, egy gólpasszával, 7 megszerzett labdájával, 60 százalékos passzolási hatékonyságával a 3 gólos kolumbiai James Rodriguez, és Valbuena előtt.

A torna legjobb kapusa a FIFA szerint eddig a nigériai Vincent Enyeama (3,5 millió euró),, aki az első két mérkőzésen nem kapott gólt Irán, illetve Bosznia-Hercegovina ellen, de Argentína már 4 rámolt be neki, de így is 85 százalékos védési hatékonyságot ért el. Sokan a vb legjobb kapusának, a jelenleg ingyen átigazolható a mexikói Guillermo Ochoát (5 millió euró) tartják, aki a második a kapusok között 88,9 százalékos védési hatékonysággal.

A Messi mögött a második legdrágábbnak számító, a sérüléssel bajlódó portugál Cristiano Ronaldo jelenleg 289. a FIFA vb-ranglistáján. A legtöbbet futó játékos egyébként a chilei Marcelo Diaz (2 millió euró) 3 mérkőzésen 36,6 kilométerrel. A legpontosabban eddig az argentin Javier Mascherano (15 millió euró) passzolt 278 átadásának 89,4 százaléka volt pontos 3 meccsen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.