BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mobilon is tarol a világbajnokság

A hazai mobil adatforgalomban is érezteti hatását a labdarúgó világbajnokság, a Világgazdaság érdeklődésére a Telenor és a Magyar Telekom is azt közölte, hogy az elmúlt hetekben megnőtt a mobilinternetezés mennyisége.

A Telenor televíziós műsorszolgáltatása, a MyTV alkalmazás által generált adatforgalom a június 12-i nyitómérkőzés óta másfélszeresére nőtt, közben az aktív felhasználók száma megduplázódott. A régi és az új felhasználók pedig háromszor annyi időt töltenek a MyTV alkalmazás figyelésével, mint a világbajnokságot megelőzően. Ezen belül természetesen a meccseket élőben közvetítő M1 nézettsége nőtt a legnagyobb mértékben, mégpedig a tízszeresére.

Mivel még az okostelefonosnál is nagyobb mértékben nőtt a pc-s felhasználás népszerűsége, valószínűsíthető, hogy a MyTV olyanokat is meccsnézésre csábított, akik például televízió hiányában ezt otthonukban nem tudnák megtenni. Az alkalmazás statisztikáiból az is kiderül, hogy a legtöbben június 13-án este követték a meccseket, amikor a holland válogatott 5-1-el vágott vissza a négy évvel ezelőtti döntőben őt megverő Spanyolország csapatának. A Telenor egyébként a világbajnokság iránti érdeklődés miatt úgy döntött, hogy a negyeddöntőktől kezdve valamennyi összecsapást ingyen lehet nézni a MyTV-n úgy, hogy a szolgáltatással generált adatforgalmat jóváírja a felhasználók számára.

„Az utóbbi napokban érezhetően megnőtt a TV GO szolgáltatást használók száma” – közölték érdeklődésünkre a Magyar Telekom sajtóosztályán. A megoldásnak köszönhetően számítógépen, táblagépen vagy akár okostelefonon is követhetik a tévéműsorokat a fogyasztók. A társaság adatai szerint a megoldást választók mintegy 20 százaléka valamilyen mobileszközön (táblagép, mobiltelefon), a többiek pedig számítógépen követik a meccseket. A világbajnokság mérkőzéseinek élőben történő megtekintése mellett azok visszanézésének lehetősége is növeli az érdeklődést és a TV GO forgalmát.

Az Ericsson közelmúltban közzétett mobilitási jelentése szerint a következő években robbanásszerű fejlődés várható a mobil adatforgalomban globális szinten, hiszen az egyre nagyobb teljesítményű eszközök, illetve hálózatok fokozott tartalomfogyasztásra ösztönzik a felhasználókat.

Már egymillió felett a meccsek nézettsége

A nyolcad- és negyeddöntők alatt is drasztikusan nőtt az M1 nézettsége, így a mérkőzésnapokon továbbra is az M1 a legnézettebb hazai csatorna. A televíziós vb-közvetítések eddig összesen 7 millió 100 ezer főt értek el. Az egyenes kieséses szakasz legnézettebb összecsapása a Brazília-Kolumbia negyeddöntő lett 1 millió 15 ezer fővel. A háztartásokra vonatkozó mérhető adatok szerint az eddigi élő közvetítésekbe 6 millió 785 ezer fő nézett bele legalább egy percre; ez a teljes népesség 75,2 százaléka. A délelőtti és kora délutáni ismétlésekkel együtt a vb-közvetítések (eddig 230 óra) összesen 7 millió 100 ezer főt értek el; ez a teljes népesség 78,6 százaléka.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.