BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németország ezért legyőzhetetlen

Nem sokan szeretik őket, de elismerik a teljesítményüket. Németország 12 év alatt annyit dolgozott, hogy nyernie kellett a brazíliai foci-vb-n.

Megy-e a világ, de legalábbis Európa előrébb Németország labdarúgó világbajnoki győzelmével? A kérdés csak látszólag költői, hiszen Németország vasárnapi diadala után a német újságok és hírportálok egyike sem feledkezik megemlíteni, hogy az eufórikus hangulat kihat a gazdaság fejlődésére. Az embernek meg eszébe jut a néhány évtizeddel ezelőtti magyar valóság: ha ment a kedvenc csapatnak, jókedvűen „termelt” az ország, ám ha kikaptak az arany lábú gyerekek, megállt az élet.

Németország vasárnap mindenesetre folytatta a focitörténelem írását, a 20. világbajnokságon hosszabbításban 1-0-ra bedarálta Argentínát. Nincs még egy olyan csapat, amelyik eddig nyolcszor jutott volna a döntőbe, a mérleg: 4 győzelem, 4 ezüstérem. Igaz, van olyan ország, amelyik a győzelmek számában még előtte áll, éppen a házigazda Brazília öt sikerrel. 

 braziloknál végetért egy újabb korszak, a legnagyobb vereség után (Németország-Brazília 7-1) is csak vállát vonogató szövetségi kapitány, Luiz Felipe Scolari lemondott, ám ez önmagában nem elég, ma már kevés az új gondolkodáshoz új csapatot keresni, ennél több kell.

A németek viszont azt folytatják, amit 2002-ben elkezdtek. Valószínűleg ez az a csapat, amelyik a legtudatosabban építi magát és mindazt, ami körbeveszi. A brazíliai világbajnokságra például úgy készültek, hogy körbejárták a szállodákat, s mivel nem találtak megfelelőt, építettek saját luyus szállót, amelyet most akár értékesíthetnek is. A kölni egyetemen felállították azt a kutatócsoportot, amelyiknek az volt a feladata, hogy az ellenfelekről az égvilágon mindent megtudjon. Nem csak a csapatokat, játékosokat térképezték fel, rögzítették napra készen az adatokat és a változásokat, hanem különféle elemzőprogramokat készítettek, amelyek a mérkőzés közben is bevethetők. Kis túlzással: meg kell nyomni a gombot, és a kapitány már mondja is, mit kell csinálni.

A feladat végrehajtásához nem utolsó sorban klasszis és iszonyatos munkabírású játékosok kellenek. A németek ugyancsak 2002 óta szisztematikusan dolgoznak az utánpótlással, a tizenévesek előtt nem az a cél lebeg, hogy minél előbb külföldre szerződjenek. Hiszen a Bundesligában, a világ egyik legerősebb bajnokságában busásan megtérül a befektetésük.

Amíg a német bajnokságba szívesen igazolnak külföldi profik, addig a hazai játékosok többsége nem akar külföldre menni. A német klubok anyagi háttere nem csak az élvonalban, hanem a másod- és harmadosztályban is stabil, a legnagyobbak (Bayern München, Dortmund, Schalke 04) a határon túl is ismert brand, bár a világ több részén a németekért nem rajonganak, de elismerik a teljesítményüket. Ezek azok az alapok, amelyek a német labdarúgást hosszú távon is az elitben tartják.

A németek tudnak ünnepelni, önfeledtek lenni. Berlinben a Brandenburgi kapunál 500 ezer szurkoló örjöngött, míg az ARD állami tévé nézőcsúcsot döntött, hiszen majdnem 35 millióan lesték a képernyőt. A korábbi rekordot is a válogatott produálta a 2010-es vb-n a spanyolok elleni vesztes meccsen 31,1 milliós nézőszámmal. És a német politikusok is tudnak ujjongani.

Angela Merkel kancellár a Maracana díszpáholyában felállva tapsolta meg a fiúkat, majd a csapattal készült fotókat feltöltötte a Facebookra. Vasárnap este a negyedik hellyel csalódott Brazília legfeljebb annak örülhetett, hogy az ősi rivális Argentína nem éppen náluk, a brazil foci alaposan megtépázott szentélyében lett bajnok. Azt már nem élték volna túl!

FIFA: a pénz mindent eldönt

Amíg a német foci sínen van, a FIFÁ-ra, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségre ráférne a ráncfelvarrás. Ennek fő akadálya Sepp Blatter, aki odaszögezte magát a főtitkári székhez, vaskézzel uralja a világ egyik legnagyobb bizniszét. Középpontban a pénz van. A mai napig nem ült el a botrány, hogy Katar vajon megvásárolta-e a 2022-es vb rendezési jogát vagy sem. A politika is erős motiváció a szervezet munkájában. Oroszország például úgy rendezheti meg a következő világbajnokságot, hogy a világ egyik felének erős kétségei vannak az országban uralkodó állapotokról. Vagy a sport elsimítja az ellentéteket?


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.