BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ők a vb igazi győztesei

Az már napokkal a döntő előtt eldőlt, hogy olyan csapat lesz a világbajnok, amelyik Adidasban játszik - a német sportszergyártó már le is gyártott jó pár adag, a világbajnoki címet ünneplő német és argentin mezt is. Magyarországon a műszaki cikkek árusai örülhetnek, valamint a fogadóirodák, és persze a vendéglátósok. Brazília már nem ennyire boldog, és nem csak a két utolsó meccsük miatt. Az országnak hatalmas kiadásokat jelentett a vb, épült olyan pálya is, amit negyedosztályú csapatnak kell odaadniuk, és még az infláció is felpörgött. Két év múlva pedig olimpia Rióban.

Napokkal a döntő előtt eldőlt már, hogy legalább egy német győztese lesz a világbajnokságnak: már azzal, hogy kialakult a német-argentin párosítás, tudni lehetett, hogy Adidasban játszó csapat lesz a világbajnok. A német sportszergyártó cég már a döntő utáni ünneplésre is felkészült. Már jóval a meccs előtt legyártották az első szállítmányokat azokból a német mezekből, amelyekre fellvarrták a negyedik német vb-győzelemre jelképező negyedik csillagot, ahogy a háromcsillagos argentin mezek is elkészültek.

A cég minden idők legjobb világbajnokságaként tekint az ideire: idén összesen közel 8 millió nemzeti mezt adnak el, ami másfélmillióval több a négy évvel ezelőttinél. A cég futballból származó bevételei idén várhatüóan meghaladják a 2 milliárd eurót, ez is új rekord.

Brazília már nem ennyire boldog, és nem csak az elődöntő és a bronzmeccs megalázó veresége miatt. „Milliárdokat herdáltak el stadionok és létesítmények építésére, hogy megfeleljenek a FIFA előírásainak, de ezt a pénzt a brazil társadalomtól vették el, és a világbajnokság után ezeket az épületeket nem fogják kihasználni" – hangoztatta nemrég az amazóniai Xingu püspöke. Szerinte Brazíliában a vb után ráeszmélnek, hogy hiába a foci, nincs pénz a szociális kiadásokra, az egészségügyre vagy az oktatásra.

A brazíliai esemény minden idők legdrágább labdarúgó-vb-je, a rendezés költségét 14-16 milliárd dollárra becsülték a világbajnokság előtt. A korábbi rekorder a 2006-os németországi vb volt 6 milliárd dollárral.

Óriási pénzeket költöttek el stadionokra is. Brasíliában 900 millió dollárba került a Mane Garrincha Stadion megépítése. Ráadásul a fővárosban nincs profi csapat, így kérdéses a létesítmény jövőbeni kihasználása. Manausban az Arena da Amazonia 290 millió dollárba került - nem ez volt a legdrágább építkezés, de mindenképp a leghírhedtebb: két olyan pályát is felhúztak a stadion mellé, amit edzésre szántak, ám végül egyetlen csapat sem ment fel rájuk a vb alatt. A jövőben várhatóan a város negyedosztályú csapatainak fogják odaadni ezeket.

A vb előtt nagy korrupciós botrányba keveredő FIFA mindenesetre jól jár, mintegy 4 milliárd dolláros bevételt remélnek, ami nagyjából 2 milliárd dolláros profitot jelent. Ez 66 százalékkal nagyobb összeg, mint ami a 2010-es dél-afrikai vb alkalmával befolyt a szövetség kasszájába. A legtöbb pénz a közvetítési (1,7 milliárd dollár) és marketing jogok (1,35 milliárd dollár) értékesítéséből származik.

De persze nem csak rövid távúak lehetnek a gazdasági hatások. Korábban brazil politikusok azt nyilatkozták, hogy a vb és a 2016-os Rio de Janeiro-i olimpia  évente 0,4 százalékkal segítheti a GDP növekedését. Az Ernst & Young tanulmánya szerint a vb közvetlen és a közvetett befektetéseket is tartalmazó várható gazdasági hatása 70 milliárd dollár lesz. Ehhez képest már júniusban 0,47 százalékkal nőtt az infláció Brazíliában, melynek egyik oka az, hogy a még a vártnál is magasabbra szöktek az árak a világbajnokság kapcsán. Főként az étel- és italárak, a szállodai és repülési költségek szálltak el. Az éves infláció mértéke így már 6,41 százalékra emelkedett. A korábbi inflációs cél 4,5 százalék volt.

A közgazdászok is figyelnek a világbajnokságra, és nem csak egy sörrel a kezükben a döntő alatt. Sokan próbálják meghatározni, van-e valamilyen gazdasági haszna annak, ha egy ország válogatottja megnyeri a vb-t. A világbajnok országának részvénypiaca az első hónapban 3,5 százalékkal verte meg a globális piacot, azonban ez a teljesítés mintegy három hónap alatt abba marad – áll Peter Oppenheimer elemzésében. A Miami Herald Pulitzer-díjas rovatvezetője szerint az 1974 óta vizsgált adatok alapján a felülteljesítés mindig bekövetkezett, egyetlen kivétellel: 2002-ben a brazil gazdaság annyira rossz állapotban volt, hogy azon a válság sem tudott segíteni.

Németország és Argentína gazdasága persze annyira távol áll egymástól, hogy ha ezen dőlne el a vb, le sem kéne játszani a döntőt. Németországban sem rózsás a helyzet, de még így is Európa egyik legerősebb gazdaságáról van szó, ahol bajok vannak még, de válság már nincs. Argentínához képest ég és föld a különbség: az argentin gazdaság nagyjából úgy teljesít, ahogy a brazil védelem az elődöntőben. Az ország már technikai csődbe jutott, és ha július végéig nem egyezik ki a kormány a hitelezőkkel, akkor újra eljön a fizetésképtelenség.

Eközben itt Magyarországon, távol a világ futballelitjétől, a vendéglátósok dörzsölhetik a tenyerüket, és persze a műszaki cikkek árusai. Az áruhitelek piaca ismét felpörgött a vb-re, úgy tűnik, hirtelen mégsem ellenség a hitel.

A fogadni vágyók is megkapták a magukét: a magyarok fogadási kedvével a brazíliai labdarúgó világbajnokság előtt sem volt különösebb probléma, azóta viszont minden korábbi rekordot megdönt. Már a kezdet is erős volt, rögtön a vébé teljes első hetében megdőlt a hagyományos, lottózókban játszható Tippmix árbevételi rekordja. A vb első hete óta összesen közel 10 milliárd forintot tettek meg a Tippmixen és a Tippmixprón. Az érdeklődést az is mutatja, hogy valamivel több, mint kétszer annyi szelvénnyel és téttel fogadtak a tippmixelők az idei bajnokság alatt, mint négy évvel ezelőtt – tájékoztatta lapunkat a Szerencsejáték Zrt. Az állami vállalat hozzátette: legnagyobb – tétben kifejezve közel 600 millió forintnyi – érdeklődést a holland–argentin elődöntő iránt mutatták fogadóink. A meccsenkénti tétek további dobogós helyezettjei a brazil–német elődöntő és a brazil–kolumbiai negyeddöntő, 535 és 525 millió forintnyi téttel. A tippek eddig összesen közel 6 és fél milliárd forint nyereményt hoztak a fogadóknak.

Magyarországon a legbátrabb fogadó 200 forintból nyert 320 ezret egy hatos kötéssel. A vb előtt a Tárki kérdezte a magyarokat, ki fog nyerni szerintük: 39 százalék Brazíliát mondta, 15 százalék Németországot, 13-13 százalék pedig Spanyolországot, valamint Portugáliát. Külföldön még bátrabb mázlisták is voltak. Nyolcan azt is megfogadták, hogy Németország 7-1-re veri meg Brazíliát az elődöntőben, sőt, egy olyan ember is volt, aki 12 ezer forintnak megfelelő pénzt tett fel a 7-0-ás német győzelemre - az ő üvöltését a 91. percben lőtt brazil gólnál inkább ne próbáljuk elképzelni. Egy szerencsés norvég pedig 100 koronát, azaz nagyjából 3700 forintot tett fel a vb előtt 175-szörös szorzóval arra, hogy Luis Suarez agya újra eldurran, és valakit megharap a vb alatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.