BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

TANOSZ: Einstandolt tankönyvpiac

Időben megkezdik a kiszállítását az iskolákhoz a kormányzat szerint a 4,6 milliárdért megújuló tankönyveknek. A TANOSZ szerint durván vertek szét egy jól működő rendszert

„Az ütemezés szerint halad a megújuló tankönyvek nyomdai előállítása, a kiszállítás pedig időben megkezdődik az iskolákhoz” – közölte tegnap Debrecenben a közoktatásért felelős államtitkár. Czunyiné Bertalan Judit az Alföldi Nyomda Zrt.-ben tett üzembejárás után elmondta, hogy a nyomdából kikerülő tankönyvek órákon belül eljutnak a Könyvtárellátó (Kello) raktáraiba, a tankönyvek terjesztése pedig az előre tervezett határidőben megkezdődhet.

Az államtitkár szerint a tartalmi, módszertani és technológiai szempontból is újnak számító tankönyveket 4,6 milliárd forintból, uniós támogatás segítségével fejlesztették ki, és először a szeptemberben kerülnek az iskolákba. A kerettantervekhez igazodva, felmenő rendszerben 50 tankönyv jelenik meg, ezekből 1501 iskola 862 ezer példányt rendelt meg, a kipróbálásra 126 iskola és 966 pedagógus jelentkezett.

Az új taneszközök az általános iskolák 1., 2., 5., 6., valamint a középiskolák 9. és 10. évfolyamai számára készültek. A tankönyveket augusztus 31-éig kell eljuttatni az iskolákba. A megújuló tankönyvek többségét önköltségi áron, kötetenként nagyjából 350–400 forintért forgalmazzák. „Ezért az összegért a korábbi sokszereplős tankönyvpiaccal ellentétben egy, a szülők számára megfizethető, minőségben és tartalmilag tekintve tartós, az árnál jóval többet tudó tankönyvet kapnak meg” – hangoztatta Czunyiné. Szerinte ezzel a tankönyvsorozattal már 1,5 milliárd forint megtakarítást ért el a tankönyvellátás, amiből egymilliárd az államnál jelentkezik, félmilliárd pedig a családoknál.

„A tankönyvellátásban, -terjesztésben, -kiadásban volt egy nagyon jól működő, 20 év alatt kialakult rendszer, amelyet rendkívül durva módon einstandoltak – nyilatkozta lapunknak a Tankönyvesek Országos Szövetségének (TANOSZ) alelnöke. Romankovics András szerint előre látható volt, és az előző tanév bizonyította, hogy az elmúlt 20 évben nem volt annyi tankönyvellátási zűrzavar, mint tavaly. Azt sejtik, hogy idén talán valamivel kevesebb, de meglehetősen sok gond lesz.

A néhány fős Romi-Suli tankönyvkiadó (alsós tankönyveket adnak ki, olvasókönyveket, íráshoz, fogalmazáshoz, nyelvtanhoz) szerzője, ügyvezetője szerint tavaly annak ellenére is visszamutogattak kormányzat részérél a kiadókra a problémák kapcsán, hogy a 10 milliós tankönyvmennyiség 99 százalékát leszállították időben. Egy kiadó késett pár napot mintegy 500 darab könyvvel.

A TANOSZ korábban Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternél kifogásolta, hogy a 2014/15-ös tankönyvrendelésnél hiába voltak az állam által korábban elfogadott, a hivatalos tankönyvlistára akkreditált könyvek, az intézmények az állami fenntartó Klik ajánlási listája alapján rendelhették meg a tankönyveket. A kiadók és szervezeteik kifogásaira nem adtak érdemi válaszokat Romankovics szerint.

A kis kiadónak számító Romi-Sulinak korábban mintegy 40 tankönyve szerepelt a hivatalos jegyzékben, jelenleg 16, de ezekből a Klik ajánlása szerint nem rendelhettek az állami iskolák (az oktatási intézmények mintegy 80 százaléka). „A kiadók többsége elvesztette korábbi bevételeinek 90 százalékát” – mondta Romankovics. A Romi-Sulinak tavaly, a korábbi évekhez képest már kedvezőtlennek számító előző évben, a kizárólagos állami tankönyvterjesztés monopol cégén, a Kellón keresztül még 18 millió forintos forgalma volt, jelenleg 700 ezer forintos.

Más, nagyobb kiadók (amelyeket milliárdos nagyságrendű kár is érhetett) azt mondták lapunknak, tulajdonképpen már csak az alapítványi, egyházi, felsősoktatási intézmény által fenntartott iskolák rendelnek tőlük, ahol még szabad a tankönyvválasztás. A kormányzat a magánkiadók ellehetetlenítése mellett megvásárolt két jelentősebbet (ezekre a célokra 10 milliárdot különítettek el), a Nemzedékek Tudása Kiadót, valamint az Apáczait.
Több kiadó pert indított, mivel a sok pénzért, évekig kifejlesztett könyveiket nem lehetett megrendelni, egyesek Strasbourgig mentek.

A Romi-Suli Kiadó ügye jelenleg bírósági felülvizsgálati szakaszban van, öt évre jelentős összegekért akkreditált könyveiket egy évig lehetett megrendelni. Romankovics kifogásolta: sok kiadó 1. és 2. osztályba elkezdett jóváhagyott tankönyvcsaládját nem hagyták kifutni a 3. és 4. évfolyamokban, pedig ezekben az osztályokban még nem az új tanterv szerinti tanítás folyik. A tankönyves szakember reményét fejezte ki, hogy az új, kísérleti tankönyvek jók lesznek és beválnak. Szerinte azonban nagyon rövid idő alatt nehéz minőséget produkálni.

Tíz nap alatt ismerhetik meg a tankönyveket

A megújuló taneszközök mindegyike megállná a helyét a többi, piacon lévő tankönyvvel szemben, mivel számos kiváló szerzőt és szerkesztőt kértek fel, számos korábbi tapasztalatot sikerült felhasználni – hangoztatta tegnap Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főigazgatója. Az előző tanév vége felé, már a tankönyvrendelések lezárása után Kaposi lapunknak azt mondta, a tavalyi szakiskoláknak elkészített kísérleti tankönyveken kívül egyetlen egy ilyen könyv sincs még kész. A tanárok néhány pdf-oldalt nézhettek meg (ez alapján kellett megrendelniük), amelyek közül többet erős kritika ért. A kísérleti programban részt vevő iskolák augusztus 20-ig minden tankönyvből megkapják tanári példányukat, melyek elérhetők lesznek elektronikusan is. A tanároknak mintegy 10 napjuk lesz megismerni a tankönyveket a tanév előtt.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.