BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Te csak focizz, boldog Costa Rica!

Costa Rica már a labdarúgó-világbajnokság előtt is a világ legboldogabb országa volt a Happy Planet Index szerint (Magyarország egyébként 106. a listán). Ezt az idilli hangulatot tovább növelhette a világbajnokságon remeklő válogatott. A közép-amerikai országnak nincs hadserege, a világ egyik legkörnyezettudatosabb állama, gazdasága miatt a térség Svájcaként is emlegették.

A brazíliai vb előtt még arra sem adtak esélyt Costa Ricának, hogy egyáltalán továbbjut csoportjából, a fogadóirodák 2500-as oddsot is adtak világbajnoki győzelmükre, amely az egyik leggyengébb mutató volt a mezőnyben. Többek között csak Honduras, vagy Irán világbajnoki címére adtak kisebb esélyt. Costa Rica még 30 millió eurót sem érő kerete azonban maga mögé utasította veretlenül a 217 millió eurót érő Uruguayt (világranglista 7.), a 322,5 milliós Olaszországot (világranglista 9.) és a 334 millióra értékelt Angliát (világranglista 10.) A vert mezőnynek összesen 7 világbajnoki címe volt. Angliában és Olaszországban is mintegy 1,5 millió igazolt labdarúgó van, míg a 4,9 milliós Costa Ricában 50 ezer. A legjobb 16 között pedig a szintén korábban többre taksált, korábban Európa-bajnok Görögországot (79,9 millió eurós keret, világranglista 12. hely)) verte meg tizenegyesekkel.

Costa Rica korábban 1990-ben, 2002-ben és 2006-ban vett részt vb-n. A legjobb eredménye 1990-ben volt, amikor a csoportkörből továbbjutva Csehszlovákia búcsúztatta őket a legjobb 16 között. Az ország legnagyobb labdarúgó sikere korábban az volt, hogy közép-, illetve észak-amerikai térség tornáját 1963- és 1969-ben megnyerte.

Costa Rica piacilag legtöbbre értékelt labdarúgója a Fulhamben játszó Bryan Ruiz (a vb-n a Castrol index alapján a 11. legjobb támadó), akinek góljával verték meg Olaszországot, valamint gólt szerzett Görögország ellen a nyolcaddöntőben. A legjobb játékosa viszont a kapus Keylor Navas (harmadik a kapusok rangsorában), akit a torna előtt 4 millió euróra taksált a transfermarkt.com. A Levante játékosa iránt több csapat is bejelentkezett, így többek között állítólag a Porto, az Atletico Madrid, a Liverpool, az Arsenal, a Bayern München és a Milan is.

Costa Rica ellenfele a legjobb 8 között Hollandia, akit a vb előtt a korábbi tornákhoz képest kevésbé tartottak ezúttal esélyesnek a végső tornagyőzelemre. A címvédő Spanyolország 5-1-es lemészárlása után, majd Chile, Ausztrália, a 16 között pedig Mexikó legyőzése után már egyre több esélyt adnak az alaposan megfiatalított, de az Arjen Robben, Robin van Persie és Wesley Sneijder által vezérelt Hollandiának. Hollandia lőtte a legtöbb gólt eddig a tornán, 12-őt. Robben a teljes mezőnyben a 4. legjobban teljesítő játékos. A William Hill fogadóiroda hatszoros pénzt kínált Costa Rica továbbjutására az elődöntőbe, míg a párharcban Hollandiára 1-2 arányban lehetett fogadni.

Lehet, hogy a világ labdarúgásában nagyobb figyelemmel fognak tekinteni a boldogságindexre, mivel a szintén legjobb 8 között szereplő Kolumbia a felmérés szerint a világ 3. legboldogabb országa (Vietnam mögött). A vb előtt egyébként egyfajta titkos esélyesként is emlegették Kolumbiát, mivel remekeltek a dél-amerikai selejtezőkben, a világranglista 4.-5. helyén is szerepeltek pár hónapja. Úgy gondolták, hogy legtöbbre értékelt játékosuk, Falcao (Monaco, 60 millió euró) sérülése miatt romlanak az esélyeik, de eddig minden meccsüket megnyerték Görögországot, Elefántcsontpartot, Japánt és Uruguayt is megverve. A torna legjobbjának a góllövőlistát vezető James Rodriguezt tartják (Monaco, 35 millió euró), akiért állítólag a Real Madrid is bejelentkezett. Kolumbia eddig 1962-ben, 1990-ben, 1994-ben és 1998-ban szerepelt vb-n, eddig legjobb eredményük a nyolcaddöntő volt 1990-ben. A vb egyik legnagyobb favoritjának korábban a házigazda, ötszörös világbajnok Brazíliát tartották, de a csoportmeccseken és a nyolcaddöntőben a játékuk nem volt igazán meggyőző.

A francia–német párharcban a vb előtt még egyértelműen a németeknek adtak volna jóval több esélyt. Az egyszeres vb-győztes Franciaország azonban Franck Ribéry hiánya ellenére parádézik, míg a háromszoros világbajnok Németország alaposan megizzadt Algéria ellen. Egyedül a kapus Manuel Neuert nem ekézi a német közvélemény játéka miatt.

Az argentin-belga negyeddöntőn a fogadóirodák egyre kevésbé vették biztosra, hogy elég az, ha a meccs előtt 4 gólos Lionel Messi hátára veszi újra az egyszeres világbajnok Argentínát. A torna előtt már a leendő meglepetéscsapatként emlegetett, rengeteg tehetséges játékossal felálló Belgium eddig szoros meccseken, de mindig győzött - figyelmeztettek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.