BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fegyverrel is segítik az európai országok az irakiakat

Franciaország megkezdi az Iszlám Állam (IS) nevű szélsőséges szunnita csoport ellen harcoló iraki kurd erők közvetlen felfegyverzését – közölte a francia elnöki hivatal.

Az Elysée-palota tájékoztatása szerint a lépésre a bagdadi hatóságokkal történt megállapodás alapján lehetséges. Az első szállítmányokat még tegnap útnak indították. A közleményben indoklásként hangsúlyozták, hogy a kurd autonóm régióban „katasztrofális” helyzet uralkodik.

Hasonló döntést hozott Berlin is, ám a német kormány elzárkózik a fegyverszállítástól: katonai eszközökkel támogatja az iraki hadsereget. Erről a német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen Berlinben beszélt, bejelentve, hogy a kormány megvizsgálja, miként lehet a lehető leggyorsabban támogatást nyújtani az iraki hadseregnek. Várhatóan páncélozott járműveket, aknakereső berendezéseket, sisakokat, golyóálló mellényeket és egyéb felszerelést küldenek.

A segítségnyújtásra az adott lehetőséget a két nagyhatalom számára, hogy kedden az Európai Unió belügyi és biztonsági bizottsága úgy döntött: az egyes tagországok maguk dönthetnek arról, támogatják-e az iraki vagy a kurd hadsereget. Elvetették ugyanakkor azt, hogy egységes, EU-szintű támogatást nyújtsanak a Kurdisztánban működő fegyvereseknek.

Annak ellenére, hogy most sincs egységes fellépés az uniós tagországok részéről, előrelépésnek számít, hogy a 2003-as ellentétektől eltérően közösen támogatták azt a segítséget, amelyet az Egyesült Államok nyújt Iraknak az IS visszaszorítása érdekében. A washingtoni külügyminiszter kedden azt jelezte: a múlt héten kezdett célzott légitámadások után szárazföldi bevetést is elképzelhetőnek tartanak az iszlamisták ellen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.