BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közpénzből oszt tanácsogat a kormány a friss házasoknak

Három év alatt 110 ezer üdvözlőkártyát küldött ki a kormány a polgári házasságot kötőknek - írta az origo. A gyerekvállalásra buzdító, kormányzati linkeket tartalmazó lapokat közvetlenül az anyakönyvvezetőtől kapják meg a párok. Az akció eddig közel ötmillió forintnyi közpénzbe került. A TASZ szerint sérti a magánszférát a kéretlen jókívánság.

A Wass Albert- és Márai Sándor-idézeteket is tartalmazó lap a házasság aktusát, mint a nemzetfennmaradás alapját említi, és gyermekvállalásra is buzdít - írja az origo. "... az Önök családjának legnagyobb ajándéka az, ha egymás iránti szerelmük és szeretetük egy új élet forrásává válhat. A gyermek ugyanis áldás: a család, és nemzetünk megmaradásának záloga" – olvasható az államtitkárság üzenetében.

Az államtitkárság emellett „segítő kezet" is nyújt, ha a felek elakadnának a „mindennapi problémák útvesztőjében". Az egyik ilyen segítség a kormany.hu linkje, ahol a friss házasok politikai nyilatkozatok mellett minisztériumi aloldalak között böngészhetnek. A másik, a mindenamicsalad.gov.hu kattintásra átvezet a családitudakozo.kormany.hu-ra, ami tényleg fontos adatokat gyűjt össze - így például tájékoztatást a gyerekek után járó és a szociális ellátásokról.

Adatkezelési jogokat nem sért az államtitkárság, mivel nem cím szerint küldik ki az üdvözlőlapot, azt az anyakönyvvezetők adják oda a pároknak. Ez inkább a magánszféra sérelme, ami jogszerűen nehezen behatárolható, de egyértelmű jelenség – mondta az origónak az ügyről a TASZ szakértője.

A program idáig bruttó 4,8 millió forintba került, és az Emmi finanszírozta, közpénzből.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.