BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel: nem a német kormánynak kell értékelnie a francia reformokat

A brüsszeli Európai Bizottságnak, és nem a német kormánynak kell értékelnie a franciaországi államháztartási reformok előrehaladását - mondta a német kancellár hétfőn Berlinben a francia miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után.

Manuel Valls kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján Angela Merkel hangsúlyozta: a reformok irányával mindenki egyetért, a megvalósítás értékelése viszont Brüsszel dolga.

A francia kormány törekvéseinek sikere az euró stabilitása és az EU hitelessége szempontjából is fontos. A szigorú költségvetési politikát előíró stabilitási és növekedési paktumot be kell tartani, ugyanakkor a megállapodás "biztosít bizonyos rugalmasságot" - mondta Angela Merkel.

Manuel Valls a tájékoztatón hangsúlyozta: "Franciaország nem Európa beteg gyermeke", és európai felelősségéhez méltó erőfeszítéseket tesz az államháztartás helyzetének és a gazdaság versenyképességének erősítéséért.

Franciaországnak tavalyra kellett volna az EU-beli deficitcél, a GDP 3 százaléka alá szorítania államháztartási hiányát, de a párizsi vezetés szerint 2017-ig nem érik el ezt a célt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.