BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A közlekedési tárcát kaphatja új brüsszeli posztként Navracsics Tibor

Elképzelhető, hogy Navracsics Tibor az európai bizottsági posztok esetleges újraosztásánál a közlekedésért felelős tisztséget kapja meg – értesült az EUobserver brüsszeli hírportál.

Az eredetileg az oktatási, kulturális, ifjúsági és uniós polgársági portfolióra javasolt magyar biztosjelölt nemcsak azon okból kaphatna új feladatkört, mert az Európai Parlament szakbizottsága nem találta alkalmasnak a poszt betöltésére (bár személyét megfelelőnek tartja arra, hogy a Bizottság tagja legyen), hanem azért is, mert Szlovéniának várhatóan (legalábbis a lapzártánk idején fennálló helyzet szerint) új jelöltet kell majd küldenie Alenka Bratusek helyett.

Az egykori szlovén kormányfő ugyanis nem győzte meg az EP szakbizottságának képviselőit arról, hogy megfelelően be tudná tölteni az energiaunióért felelős posztot, illetve már az is komoly bírálatot váltott ki vele kapcsolatban, hogy a júliusi választások elvesztése után még hivatalban lévő miniszterelnökként lényegében saját magát jelölte a posztra.

A brüsszeli tudósítók körében már el is terjedt az a hír, hogy Bratusek még azelőtt visszalép a felkéréstől, hogy az EP szakbizottsága lapzártánk utáni ülésén szavazna az alkalmasságáról, azonban Jean Claude-Juncker leendő bizottsági elnök szóvivője cáfolta a híresztelést. Az EUobserver úgy tudja, hogy Bratusek helyett Tanja Fajon szocialista EP-képviselő lehet az új szlovén jelölt, aki éppen az eredetileg Navracsics Tibornak szánt portfoliót kapná meg. A magyar jelölt pedig a közlekedési tárcához jutna hozzá, miután az eredetileg erre a posztra kiválasztott Maros Sefcovic szlovák jelölt kapná meg Bratusek helyett az energiaunióért felelős alelnöki tisztséget. Másik két „lebegő” jelölt, a francia Pierre Moscovici, illetve a brit Jonathan Hill sorsáról ma este dönt az illetékes EP-bizottság.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.