BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Selmeczi: méltatlan vitatni az új adótörvények jó szándékát

Ma tárgyalnak az adócsomagról a Parlamentben. Tállai András szerint nincs állami szintű korrupció, Selmeczi Gabriella pedig 2006-hoz hasonlította a tüntetést.

"Tisztelt elnök úr, tisztelt Országgyűlés, Magyarország adórendszere már bizonyított" - ezzel a mondattal kezdte meg Tállai András államtitkár vitaindító felszólalását az adócsomag parlamenti vitájában. Mint mondta, az alapvetően sikeres rendszeren nem szeretnének változtatni, továbbra is levennék a terheket a családokról, a kis cégekről, valamint a munkát terhelő adókat csökkentenék.

Társasági adókedvezmények maradnak a felsőoktatást, a sportot, valamint a filmeket támogatók számára - sorolta. Maradnak azonban a bankadók. Az internetadót mindeddig nem említette az államtitkár.

A jövedelmet terhelő adókról a fogyasztást terhelő adókra helyeződik a hangsúly - mondta. Támogatják a családalapítást és a munkavállallást, a vállalkozások adóinál pedig a munkahelyteremtés támogatását emelte ki. Kedvezőbb helyzetbe hozzák a kétgyerekes szülőket is - ígérte. Az első házasok pedig két évig havi 5000 forintos adókedvezményt kapnak.

Javaslatot tesznek arra, hogy a távközlési adó hatálya 2015-től terjedjen ki az internetes szolgáltatásra is - hozta fel az államtitkár az internetadó témáját is. Sok szót nem pazarolt rá: annyit tett még hozzá, hogy a szolgáltatók ebből levonhatják a befizetett nyereségadót.

Módosítják az áfatörvényt is, hogy tisztítsák a gazdaságot - sorolta tovább Tállai. A jövedéki adózást illető törvénymódosítások célja pedig a jogharmonizáció, ehhez kapcsolódóan kis mértékben, de emelkednek egyes szeszes italok adókulcsai. Igaz, a palackozott fröccs adómentes lesz - emelte ki, amire fideszes oldalról biztató, az ellenzéktől gúnyos nevetés volt a válasz.

Havi áfabevallási kötelezettséget írnak elő az új vállalkozások számára, bizonyos méret felett pedig éves helyett negyedévenkénti bevallásokat tesznek kötelezővé. A tételes áfa-adatszolgáltatás kötelezettségi határát 2 millióról egymilliósra viszik le.

A kormány és a magyar családok erőfeszítései meghozták eredményüket - kezdte felszólalását a Fidesz vezérszónoka, Mengyi Roland. Szerinte "Magyarországnak jó esélye van arra, hogy a következő években európai sikertörténetté váljon", 2015 pedig a bankelszámoltatás és a teljes foglalkoztatás irányába lépés éve lesz. Mint mondta, a családok támogatásának erősítése az új adótörvények célja. Folytatódik a gyed extra program is - mondta.

Mindenkinek részt kell vennie a közteherviselésből - mondta a fideszes vezérszónok az internetadóról. Erősen hangsúlyozta, hogy az adatforgalomra kiterjesztett adót is a szolgáltatóknak kell fizetniük, erre módosító javaslatot is adtak be, emellett a korábban már megígért 700, illetve cégeknél 5000 forintos felső korlátot is módosítóban kérik.

Burány Sándor, az MSZP vezérszónoka azzal kezdte: meglepte, hogy a kormány milyen rövid ideig beszélt, ennél már csak az lett volna jobb, ha még rövidebben azt jelentik be, hogy visszavonják az adócsomagot. Ha azt mondja a kormány, hogy minden rendben van már most, akkor mi indokolja az adóemeléseket - kérdezte.

Hiába tiltják meg ezt, az internetadót ugyanúgy át fogják hárítani a fogyasztókra, mint a korábbi különadókat - mondta a képviselő. Ráadásul ha árat emelnek, az áfa azon is 27 százalékos lesz. "Magyarán bármit mondanak önök, az internetadóval kapcsolatban egyetlenegy lehetséges megoldás van, kivenni a törvényből" - folytatta. Nem megoldás szerinte a felső limit sem.

A kormány a cafeteria megadóztatását is tervezi - derül ki a törvényből az MSZP-s vezérszónok szerint. Márpedig ez azt jelenti, hogy a munkáltató csak azt fogja vállalni, hogy csökkenti az ilyen juttatások értékét. A szocialisták úgy számolnak, hogy csak a cafeteria csökkentése és az internetadó havonta 10 ezer forintot vehet ki egy kétgyerekes család zsebéből.

Új pénzügyi különadó jön a befektetési alapoknak, szabad kezet kapnak az önkormányzatok az adókivetésben, és a pálinkás szabadságharcban is térdre kényszerült a kormány - sorolta tovább. A pálinkafőzés már adóköteles lesz a jövőben. De a chipsadót is kiterjesztették az alkoholokra, bár "valamelyik kormánytagnak nagyon szívügye lehet a mézes pálinka", ezt az egyetlen terméket kivették az adóköteles körből. "Jó egészséget kívánok az illetékes kormánytag számára" - tette hozzá Burány. De a környezetvédelmi termékdíj miatt drágább lesz a rendszeres tisztálkodás is.

Hargitai János a KDNP nevében úgy kezdte: az MSZP-s kritika is rövidre sikerült, ez azt mutatja, hogy nincs nagy baj a törvényjavaslattal. A legnagyobb pozitívum szerinte az, hogy az adótörvények stabilitást adnak az országnak. A legnagyobb bajt az okozza, ha a törvények kapkodva évről évre változnak, ez bizonytalanságot hoz - mondta. Azt elfogadja kritikaként, hogy az adócsomagnak vannak olyan elemei, mint az internetadó, amely a fogyasztási típusú adókat növeli, de ez azért kell szerinte, mert így lehet csökkenteni a munkát terhelő adókat. Ő 2016 és 2020 köztre ígérte a kétgyerekes családok adóterheinek csökkentését. "Elvesztettük azt a csatát" az Európai Unió bírósága előtt, ami a pálinkafőzésről szólt, "de hogy azért fricskát és nemet mutassunk az EU-nak", a fröccsnél kedvezményt ad a kormány. Az internetadóról annyit mondott még: okosan szabad csak bevezetni. 2018-ra mindenhova be akarják vezetni a szélessávú netet, ahhoz pedig bevétel kell - indokolt. Ráadásul szerinte a szolgáltatók nem fogják áthárítani a terhet, mert ha mindenki kap szélessávú internetet, akkor több lesz a fogyasztó.

Az adócsomag egy folyamatosan szűkülő tortából próbál minél nagyobb falatokat lehasítani a jobban élő csoportoknak - mondta a jobbikos Z. Kárpát Dániel, aki úgy számol: a rezsicsökkentés által megspórolt százezer forintnál "nagyobb összeg kerül kivételre a családok zsebéből". Ezért akár rezsinövelési csomagnak is hívná az adótörvényt. Az egyetlen pont, amelyet támogatni tud a pártja, az első házasok adókedvezménye. A magyarok által megtermelt pénzt a multik kicsalják az országból, évente 4000 milliárd forintot, a kormány pedig ez ellen nem tesz semmit - folytatta. Arra is hosszan sorolta a példákat, hogy a szolgáltatók igenis áthárítják a terheket a fogyasztókra, igaz, ő az internetadóról sokat nem beszélt.

Az internetadó totálisan a semmiből, a Fidesz korábbi álláspontjának ellentmondva került a csomagba - kezdte az LMP-s Schmuck Erzsébet. Az internetadó szerinte elfogadhatatlan, az nem csak a net szellemiségével ellentétes, hanem veszélyes is. Különösen igaz ez egy olyan országban, ahol még nem elég elterjedt az internet - idézte a Fidesz 2008-as mondatait. Hamisnak nevezte azt az érvet, hogy az internetes telefonálás miatt kéne ez az adónem, mert annak nem ekkora a súlya. De trükközni sem lehet, előbb vagy utóbb úgyis áthárítják a fogyasztókra a terhet - mondta. Ha spórolni akarnak, spóroljanak a közmédián vagy a kormánypropagandán - kérte. A cafeteria terheinek növelését ő is elfogadhatatlannak nevezte.

Az első független felszólaló, Szelényi Zsuzsanna arról beszélt: az adórendszer olyan, mint a Grimm-mesék farkasa, ami hiába veszi fel a nagymama ruháját, egy szőrös láb mindig kilóg. Az alapvető hiba az egykulcsos adó bevezetése volt, ez azonban nem működött, ezért kell azóta is újabb és újabb adókat bevezetni - mondta. Az internetadó pedig szerinte arról szól, hogy extra adót kell fizetnünk azért is, hogy dolgozunk. A mostani adócsomag egy kétgyerekes családnál havi 100 ezer forintos megszorítást jelent, "így nem érdemes családot alapítani". De nem lehet vállalkozást vezetni sem úgy, hogy amint az ember kidugja a fejét a vízből, a kormány bevezet egy új adónemet - tette hozzá.

A későbbiekben is hasonló volt a vita koreográfiája: az ellenzék az internetadóról és a cafeteria megadóztatásáról beszélt a legtöbbet, a kormányoldal pedig a családi kedvezményekről. Selmeczi Gabriella azzal fordult az ellenzékiek felé: "lehet ezekről a törvényekről vitatkozni, de elvitatni a jószándékot és azt, hogy ennek a politikának van alapja, és hogy szerintünk ez a politika helyes, hát én azt méltatlannak érzem ehhez a házhoz". Igaz, az is elhangzott az MSZP-sektől, hogy "ötezer forintért egy normális férfi nem fog megnősülni, de egy normális nő sem megy férjhez". Igaz, ez a kormánypárti válasz szerint azt példázza, hogy az MSZP-seknek "fogalmuk sincs a kereszténységről".

Adóügyek és tüntetés napirend előtt

Hazugság, hogy a korrupció állami szintre emelkedett volna Magyarországon - mondta Tállai napirend előtt ma ma a Parlamentben. Az államtitkár az MSZP-s Burány Sándor napirend előtti felszólalására válaszolt: a szocialista képviselő szerint a NAV-elnöknek tisztáznia kéne, hogy az Egyesült Államokból kitiltottak közt van-e, és addig is, amíg ez nem történik meg, fel kéne őt függeszteni. Tállai erre válaszul arról beszélt, hogy az MSZP több elvesztett választás után (ezt a szófordulatot tegnap is tucatnyi alkalommal használta a kormánypárt) alaptalan vádaskodásba kezd, a hozzájuk kötődő tüntetők bűncselekményeket követnek el, majd hosszan sorolta az MSZP-közeli korrupciós botrányokat. 

Selmeczi Gabriella a vasárnapi tüntetésről beszélt, mint mondta, "a Fidesz nyitott a vitára, mindig is nyitott volt, az erőszak, a vandalizmus azonban nem lehet elintézője, elrendezője semmiféle vitának". A fideszes képviselő szerint a magukat civileknek álcázó balliberális politikusok támadták meg a Fidesz-székházat, mindez pedig előre ki volt tervelve. "Ez a problémakezelésük, az erőszak és a vandalizmus 2006 óta" - mondta.

Tényleges életfogytiglan helyett 40 év?

Az első napirendi pontban a büntetőjogi törvénycsomag több részletszabályozás mellett a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés különleges kegyelmi lehetőségeit rendezi az új törvény - mondta el Trócsányi László igazságügy-miniszter. Ha az elítélt legalább 40 évet letöltött a büntetéséből, akkor kötelező lenne felülvizsgálni az ítéletet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.